Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Utdelning bygger välfärd.

Stockholmsbörsen rasade 2008. Det påverkade pensionerna negativt.Bild: FREDRIK PERSSON / TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Finansinspektionen har öppnat för att bankerna ska få göra aktieutdelningar nästa år, förutsatt att det ekonomiska läget ljusnat. Med tanke på bankernas centrala roll för en väl fungerande ekonomi är uppmaningen till försiktighet befogad. Även Riksbanken har varnat bankerna för riskerna och manar till försiktighet.
Därmed inte sagt att aktieutdelningar i sig är av ondo i de bolag som fått stöd under pandemin. En viktig del av välfärden är trots allt beroende av att företagens börsvärde växer och aktieutdelningar genomförs.
I våras uppmanade Finansinspektionen bankerna att inte dela ut pengar till ägarna i år. Motiveringen var att de måste ha tillräckligt att kunna låna ut under coronakrisen, inte minst för att ett ökat eget kapital kan behövas för att balansera eventuellt ökade kreditförluster. Men storbanken Swedbank meddelade i slutet av oktober att den trots allt tänkte dela ut delar av vinsten.
”Det här är ett beslut som vi äger själva”, slog vd Jens Henriksson fast i Dagens industri, och hänvisade till ett starkt resultat.
Samtidigt med denna diskussion pågår en debatt kring eventuell utdelning i de aktiebolag som fått permitteringsstöd under pandemin. Tillväxtverket meddelade i mitten av oktober att bolag ”som regel inte” skulle ge utdelningar för vinster som uppstått om de samtidigt erhållit stöd. Andreas Åström, näringspolitisk chef på arbetsgivarorganisationen Almega, kallade beskedet ”en bomb”.
Det ska framhållas att Tillväxtverkets regler för coronastöd inte direkt förbjuder aktieutdelning, men de har uppfattats så av många företag. Regeringen verkar dock inte vilja förtydliga:
”Det är en tillämpningsfråga och en fråga för ansvarig myndighet”, förklarar finansdepartementets Johan Ekström avsaknaden av uttryckligt förbud.
Att företag som fått skattepengar i stöd för att gå igenom en svår ekonomisk period ändå delar ut pengar till sina aktieägare kan givetvis uppfattas som utmanande. Måhända delar också en del skattebetalare V-ledaren Nooshi Dadgostars syn på kapitalister som "superrika typer som lägger pengar på hög”.
För en socialist som Dadgostar ligger det nära till hands att misstänkliggöra aktieinnehav och utdelning, särskilt när det gynnar de redan rika.
 Men myntet har två sidor. Styrelseordföranden i Swedbank, tidigare finans- och statsminister Göran Persson (S), kommenterade planerna på utdelning så här:
”Låt småsparare få aktieutdelning av bolagen, det stimulerar ekonomin.”
Han har en poäng. Enligt analysföretaget Euroclear äger fler än 400 000 svenskar aktier i Ericsson, 355 000 i just Swedbank och nästan lika många i Telia. Många av dessa är såklart helt vanliga svenskar med vanliga jobb och måttliga inkomster. Därtill är delar av svenskarnas pensionspengar via premiepensionssystemet investerade på Stockholmsbörsen, vilket gör alla skattebetalare till aktieägare.
På kort sikt skaver kanske utdelningar i företag som tagit emot coronastöd. Men i det långa loppet är företag som tjänar pengar och delar ut avkastning avgörande för att trygga pensionerna. Utdelning bygger också välfärd.
Gå till toppen