Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

25-åring anhållen för beskjutning med grön laser mot polishelikopter i Ljungbyhed

En 25-årig man från Klippantrakten har anhållits som misstänkt för sabotage mot blåljusverksamhet sedan en polishelikopter blivit beskjuten med grön laser i Ljungbyhed.

Det var i samband att polishelikoptern var på väg ner för landning på flygplatsen i Ljungbyhed som den vid flera tillfällen blev beskjuten med grön laser från en plats i närheten av flygplatsen. Piloten tvingades väja för att inte få lasern i ögonen.
Flera polispatruller skickades till platsen. En 25-årig man greps strax därefter misstänkt för grovt luftfartssabotage.
Under måndagsförmiddagen anhöll åklagare Kristin Vernet 25-åringen, i första hand som misstänkt för sabotage mot blåljusverksamhet och i andra hand som misstänkt för luftfartssabotage. Inledningsvis var han även misstänkt för två fall av försök till misshandel och vapenbrott.
25-åringen, som är hemmahörande i Klippantrakten, har i de första förhören förnekat brott.
– De finns inte så mycket mer att säga just nu. Vi kommer att vidta ett antal utredningsåtgärder under dagen, sa Kristin Vernet till tidningen vid lunchtid på måndagen.
Fakta

Sabotage mot blåljusverksamhet

Från och med den 1 januari gäller en ny lag som skärper straffet för sabotage mot blåljusverksamhet.

Det kan exempelvis handla om att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal, samt hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet. Den som gör detta kan dömas till fängelse i högst fyra år.

Om gärningen framkallat fara för flera människoliv eller egendom av särskild betydelse kan man dömas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Straffet för detta är fängelse i lägst två år, högst 18 år, eller på livstid.

Även försök, förberedelse, stämpling till samt underlåtenhet att avslöja eller förhindra sabotage mot blåljusverksamhet är kriminaliserat.

Källa: Polisen.se

Läs också Lyste med laser mot helikopter – misstänks för grovt luftfartssabotage
Gå till toppen