Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare: Uppgifterna om spioneri är osäkra

Uppgifterna om att den amerikanska underrättelsetjänsten ska ha försökt spionera på försvarskoncernen Saab väcker stort intresse. – Det viktiga här är att inte göra några ogenomtänkta utspel, utan att först ta reda på sanningshalten, säger Björn Ottosson vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Enligt anonyma källor ska amerikanska underrättelsetjänsten NSA ha spionerat för att försöka skaffa information om Jas Gripen. Arkivbild.Bild: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har försökt spionera på bland annat försvarskoncernen Saab, rapporterade Danmarks Radio på söndagen. Uppgifterna kommer från flera anonyma källor, bland annat en visselblåsare i Forsvarets Efterretningstjeneste, den danska motsvarigheten till Försvarets radioanstalt (FRA).

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen