Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I betongförorten blev biblioteket hennes skattkista

Anna Hjerpe föddes i en arbetarfamilj i Malmö, men hennes mamma tog ofta med henne till biblioteket. Nu är Anna Hjerpe en av arrangörerna till nästa års bokfestival i Höganäs.

Anna Hjerpe ska fylla Blå hallen med böcker, samtal och läsinspiration under sommarens stora bokfestival.Bild: Tove Scherman
Möten mellan människor får stryka på foten när de behövs som mest. Mycket har ställt in under pandemin. Den litterära baren på Höganäs museum skulle ha haft sin premiär med Lena Andersson, Ola Larsmo och Niklas Mesaros den 6 november.
– Tyvärr gick det inte. Det var synd. Vi hade fått ihop precis det vi ville ha, litterära möten och musik där vi inte slår in öppna dörrar. Meningen är att det ska skava lite. Lena Andersson är ett exempel på en sådan författare, som inte kommer med det självklara men alltid kan redogöra för sina argument, säger Anna Hjerpe.
Litterär bar ska fungera som aptitretare inför nästa års stora bokfest. Höganäs Summer book festival var egentligen planerad till redan till i somras men initiativtagarna Christoffer Palmer, på Höganäs bokhandel, Liselotte Fritz och Mats Mjörnermark sköt festivalen på framtiden när viruspandemin bröt ut.
Festivalen är nu planerad till den 20-22 augusti nästa år.
Anna Hjerpe, som sysslat med det mesta som har med böcker att göra, kontaktade trion när hon fick höra om projektet. Med erfarenhet som projektledare för Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur, Litteralund, blev hon genast intresserad.
– Det där vill jag vara med i, tänkte jag genast när jag hörde talas om att en bokfestival var på gång.
Anna Hjerpe är född och uppvuxen i Malmö. Biblioteket var hennes skattkista.
– Jag är uppvuxen i en arbetarfamilj, i en betongförort, men mamma tog mig till biblioteket. Där spelar storleken på plånboken ingen roll.
Anna flyttade till Stockholm efter gymnasiet. Hon tog jobb som receptionist och blev mamma.
– Jag tänkte att det var nu eller aldrig, så jag började studera, kulturvetarlinjen och litteraturvetenskap. Det var fantastiskt att få ägna sig åt det.
Tidigt kom hon att arbeta med barn- och ungdomslitteratur, bland annat på Bonnier Carlsen och som förlagschef på Hegas bokförlag. Det var det jobbet som förde henne och familjen till Höganäs för runt tio år sedan. Barn och ungas läsning har varit hennes fokus. Med sitt läsprojekt Bokprat har hon föreläst mycket ute i skolorna.
– Jag är själv förälder, så jag vet att det är en utmaning att få unga att läsa i dag. Det är så mycket annat som konkurrerar. Jag tror på att skapa utrymme och tid. Läsning är en långsam process.
Böcker för barn och unga kommer att få stort utrymme i Blå hallen i sommar.
– Barns läsning är så viktig, det påverkar hela deras förmåga att lära sig och klara skolan, det är en demokratifråga.
Den som vill få sina barn att läsa bör släppa sina föreställningar om vad som är god litteratur, tycker Anna.
– Faktaböcker och böcker med mycket bilder är också bra.
Läs också Ny bokfestival i Blå hallen nästa sommar
Fakta

Anna Hjerpe

Ålder: 44 år.

Bor: I Höganäs.

Familj: Gift med illustratören Mattias Olsson, barnen Allis, 20 och Abbe, 12 år.

Gör: Frilansande förlagsredaktör, projektledare för Litterär nod i Region Skåne och Fristadskoordinator i Lunds kommun.

Aktuell: Som projektledare för Höganäs Summer book festival.

Läser just nu: Flera böcker samtidigt, bland annat Klas Östergrens ”Renegater” och ”Herrarna satte oss hit” av Elin Anna Labba, om tvångsförflyttningarna av samerna i Sverige.

Drömgäst till sommarens bokfestival: ”Det blir svårt att välja, men Margaret Atwood är ju en favorit, och Hilary Mantell.”

En barnboksfavorit: ”Tyvärr lever inte Ulf Stark längre, annars hade jag bjudit in honom. Mårten Melin är en annan favorit, och Augustprisnominerade Linda Bondestam.”

Gå till toppen