Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Indisk skådespelarlegend död i covid-19

Den indiske skådespelaren Soumitra Chatterjee (mitten) gjorde över 300 filmer under sex decennier. Här tar han emot pris på filmfestivalen i New Delhi 2012. Arkivbild.Bild: Manish Swarup/AP/TT
Den indiske skådespelarlegenden Sourmitra Chatterjee har gått bort 85 år gammal i sviterna efter covid-19, uppger BBC. Chatterjee medverkade i fler än 300 filmer, skrev pjäser, poesi och målade.
1988 arbetade han med John Hurt och Hugh Grant i filmen ”The Bengali night”. Men mest känd är han för sitt samarbete med den Oscarsprisade indiske regissören Satyajit Ray som Chatterjee träffade av en slump redan när han gick på college vilket resulterade i huvudroller i minst 14 av Rays filmer.
Han medverkade också i Rays dokumentär om den indiske Nobelpristagaren i litteratur, Rabindranath Tagore.
Enligt den indiske filmskaparen Adoor Gopalakrishnan var Chatterjee själva kvintessensen av en bengalisk man: intellektuellt lagd, känslig och lätt att tycka om, uppger BBC. I stället för att medverka i Bollywoodproduktioner, där det vanligaste språket är hindi, föredrog han livet ut att filma på sitt eget språk, bengali.
Gå till toppen