Annons

Annons

Coronapandemin

Regeringen: Var inte fler än åtta

Regeringen vill att alla undviker att fler än åtta personer samlas. – Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven (S) håller en digital pressträff i Rosenbad.

Bild: Regeringen

Annons

Regeringen är oroad för den ökade smittspridningen och bekymrad över att många inte tar smittrisken på allvar.

Därför ska nu offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än åtta personer förbjudas. I dag går gränsen vid 50.

Förordningsändringen, som stödjer sig på ordningslagen, ska träda i kraft 24 november och gälla i fyra veckor.

– Detta är en mycket ingripande åtgärd, men helt nödvändig, säger Löfven.

– Det krävs mer av förbud för att få ned kurvan över antalet smittade.

En annan skarp åtgärd som regeringen nu meddelar är att lättnaden för restauranger med artister som underhåller matgäster tas bort.

Sådana restauranger har sedan 8 oktober fått ha sittande publik som överstiger publiktaket. Men från den 24 november blir det i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik, eftersom bara åtta personer då får närvara.

Annons

Det är den tredje skärpningen av reglerna för restauranger som meddelats på kort tid. Fler än åtta personer får inte längre sitta vid samma bord. Och i förra veckan föreslog regeringen ett stopp för alkoholservering på krogen efter klockan 22.

Annons

Regeringen hoppas att de nya skarpa förbuden som omfattar till exempel demonstrationer, religiösa möten, kultur- och sportevenemang ska få hela samhället att följa efter.

Det går dock inte att förbjuda till exempel privata fester och stora privata middagar. Eller att stänga ned alla gym.

Löfven hoppas ändå att gränsen på åtta personer ska bli den ”nya normen”.

– Det är en mycket tydlig signal till varje människa i vårt land och för hela samhället, säger Löfven.

Helst vill han att man helt undviker aktiviteter där man träffar många andra människor.

– Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester. Ställ in. Hitta inte på undanflykter som skulle göra din aktivitet okej, säger Löfven.

Det är ännu oklart om den ”nya normen” även innebär att man bör ställa in julfirandet med släkt och vänner som inte ingår i samma hushåll.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson uppger att man tittar på de frågorna just nu och att besked kommer en bit in i december.

Annons

– Å ena sidan vill vi vara tidigt ute, och å andra sidan vill vi vara så sent ute att de bedömningar vi gör är tillämpliga under julen, säger han.

Smittläget har försämrats snabbt de senaste veckorna.

Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen om undantag i publikrestriktionerna för till exempel teatrar, konserter, biografer och sportevenemang som har sittplatser. I sådana fall skulle upp till 300 personer med visst avstånd mellan dem kunna tillåtas.

Annons

Men det undantaget har inte utnyttjats då landets regioner har valt att hålla fast vid högst 50 personer. Det taket sänks nu alltså från 50 till åtta personer.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy