Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öppna förskolan flyttar utomhus i coronatider

Från Båstad och Förslöv ger sig barn och föräldrar ut på promenad. Barnvagnspromenader som öppna förskolan står bakom.

En promenad är aldrig fel när man får chansen att köra sin vagn själv. Hilda Björk och mamma Jenny Björk följer med på öppna förskolans barnvagnspromenad.Bild: Niklas Gustavsson
Solen tar sig genom molnen och erbjuder en ljummen höstdag som bjuder in till utevistelse. För Jenny och Hilda Björk från Västra Karup bjuder dagen på en chans att komma ut.
I dag är det enbart de som finns på plats när öppna förskolan inleder barnvagnspromenaden från familjecentralen Kullerbyttan i Förslöv. För den rådande pandemin innebär inte att all verksamhet ställs in. Behovet av att träffas finns fortsatt kvar.
– Vi ser att många föräldrar har ett behov av att träffas. Många har kanske inte ett så stort kontaktnät, säger Pernilla Helgesson som är kurator på öppna förskolan i Båstads kommun.
Från och med förra veckan erbjuder öppna förskolan enbart utomhusverksamhet. Kurator Pernilla Helgesson tillsammans med Hilda och Jenny Björk.Bild: Niklas Gustavsson
Från och med förra veckan erbjuder öppna förskolan enbart utomhusverksamhet.
Det innebär bland annat barnvagnspromenader i både Båstad och Förslöv. I Förslöv genomförs dessutom träffar utanför Hålehallstugan.
När coronapandemin slog till på allvar i våras valde man att att anordna promenader för föräldrar och barn, istället för att stänga verksamheten . En verksamhet som återupptogs i höst.
Ett sätt att träffas som är bättre ut smittosynpunkt än att ses inomhus.
Förhoppningen är att fler ska vilja vara med på promenaderna framöver.
Kurator Pernilla Helgesson ser att många föräldrar har ett behov av att träffa andra.Bild: Niklas Gustavsson
– Man vet aldrig hur många som kommer, säger Pernilla Helgesson som önskar att fler föräldrar och barn upptäckte barnvagnspromenaderna.
Rundorna brukar variera. Det handlar både om sträckning och hur länge de pågår. Pernilla Helgesson uppskattar att en promenad brukar ligga på mellan 45 minuter och en timme. Det händer också att barn och föräldrar sluter upp längs vägen för att gå med en stund.
För Hilda Björk, som nyligen fyllde ett år, är måndagens promenad ett utmärkt tillfälle att öva på att gå. Och vad kan vara roligare än att få köra sin egen vagn ett tag?
Mamma Jenny Björk tycker att barnvagnspromenaderna är ett bra tillfälle att träffa andra och att komma ut.
– Man behöver träffa folk, säger Jenny Björk.
Hilda och Jenny Björk går på barnvagnspromenad tillsammans med Pernilla Helgesson.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen