Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Snart i en spruta nära dig – så blir en idé om vaccin till verklighet

Tre vaccin mot covid används och fler är på väg. Hur kunde det gå så fort? Eller varför tog det sådan tid? Och hur länge är man immun? Här är några saker som är bra att veta.

Text: 

Gatukonstnärer i Lima, Peru, gör performance av vaccinets idé den 14 november.

Bild: Rodrigo Abd

Annons

Vaccinets idé är enkel.

Vitsen är att lura i kroppens immunsystem att en infektion pågår, så att systemet mobiliserar försvar mot en angripare som ännu inte finns. Om virusangreppet sedan kommer på riktigt är vi beredda att slå tillbaka – med antikroppar och dräpande T-celler.

Men det är lättare sagt än gjort.

Att utveckla ett vaccin tar i regel flera år. I januari 2020 inleddes försöken att ta fram ett vaccin mot Sars-Cov-2. I december samma togs det första i bruk. Aldrig har det gått så fort.

Många vill vara först med att fungerande vaccin mot covid-19.

Bild: Peter Hamlin

Annons

Det börjar med djurförsök.

Första testet av ett nytt vaccin görs på djur, exempelvis möss eller apor. Om deras immunsystem reagerar kan man gå vidare.

Annons

Första fasen är i liten skala.

De inledande kliniska testerna görs på ett litet antal människor. I mars 2020 inleddes de första sådana försöken.

Andra fasen är lite större.

Nästa försöksomgång omfattar hundratals personer och forskarna vill nu se hur vaccinet verkar på olika grupper.

Tredje fasen är nära målet.

I fas tre testas vaccinet på tusentals människor och forskarna kollar hur dessa klarar infektionen jämfört med den kontrollgrupp som bara fått placebo.

Minst 50 procent av de vaccinerade bör bli immuna (en vanlig nivå för influensavaccin). Nu får man också reda på mer om vaccinets eventuella biverkningar.

Hur länge en vaccinering skyddar mot covid är ännu oklart.

Bild: GormKallestad

Det finns sätt att snabba på.

Det går att kombinera faserna om det är riktigt bråttom. Och det är det. Därför har läkemedelsföretag exempelvis kört faserna två och tre samtidigt för att vinna tid.

Det krävs ett regelrätt godkännande.

I Europa ansöker läkemedelsföretagen hos EU-kommissionen om godkännande av ett nytt preparat. Den gemensamma läkemedelsmyndigheten EMA prövar. Om tillståndet beviljas kan ett vaccin säljas i alla EU- och EES-länder.

Sensationella framsteg har gjorts.

Annons

Den 9 november kungjorde amerikanska Pfizer och tyska Biontech att de hade ett vaccin redo för produktion. Det hade testats på 43 500 personer. Effekten uppgavs vara rekordhög: 95 procent blev immuna.

Annons

Vaccinet för Europa kommer att tillverkas bland annat på Pfizers fabrik i Puurs, Belgien.

Bild: Virginia Mayo

En vecka senare följde amerikanska Moderna upp med sitt vaccin, som efter försök i fas tre visat sig nästan lika effektiv: 94,5 procent.

Och ytterligare några dagar senare kungjorde Astra Zeneca och universitetet i Oxford att deras vaccin i fas tre haft en effektivitet på 70 procent, något som med hjälp av en andra spruta skulle kunna komma över 90 procent.

Det handlar om arvsmassa.

Vaccin kan fungera på olika sätt, men de nu hetaste handlar om att framställa en del av virusets arvsmassa så att immunförsvaret kan reagera på den.

I vaccinet finns en bit av virusets genetiska kod (RNA) inlagd. Denna får kroppens immunförsvar att mobilisera. Antikroppar produceras, de vita blodkroppar som kallas T-celler lär sig känna igen viruset. Därmed är den vaccinerade immun när det riktiga viruset slår till.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gav presskonferens om vaccinläget den 16 november.

Bild: Kenzo Tribouillard

Varaktigheten är en fråga.

Även om ett vaccin gör oss immuna mot covid i ett antal månader vet ingen precis hur länge denna motståndskraft varar. Vi får helt enkelt vänta och se.

Om immuniteten är begränsad får vi göra som med influensan: vaccinera oss inför varje säsong.

Annons

Annons

Till toppen av sidan