Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elever stängs av och polisanmäls efter slagsmål på skola i Åstorp

Vandalisering av bilar slutade med bråk och oroligheter på Björnekullaskolan i Åstorp. Nu har elever stängts av och skolan har polisanmält händelsen.

Arkivbild. Ett bråk på fritiden fortsatte under skoltid och slutade med slagsmål mellan elever på Björnekullaskolan i ÅstorpBild: Sven-Erik Svensson
I förra veckan var det oroligt på Björnekullaskolan i Åstorp. Enligt rektor Ingrid Sturén var det ett bråk som startade på fritiden under förra helgen och som sedan fortsatte under skoltid.
– Det skedde äggkastning på några elevers a-traktorer och det eskalerade sedan på skolan med bråk mellan flera elever, berättar hon.
Skadegörelsen av bilarna polisanmäldes av föräldrar. Trots att polisen var på plats på skolan under fredagsförmiddagen utbröt ett större slagsmål senare under eftermiddagen.
– Några elever hoppade på bilar och ett bråk uppstod. Fyra-fem killar gick emot andra och något slag utdelades. Men det avbröts lika fort som det började, säger Ingrid Sturén.
I efterhand har skolan gjort en polisanmälan om misshandel och elevernas vårdnadshavare kontaktades. Nu har två elever har stängts av medan två andra fått skriftliga varningar.
Föräldrar har hört av sig till tidningen och uppgett att de är oroliga över situationen på skolan – kan du förstå oron?
– Absolut. Vi har bemannat upp extra och i måndags informerade vi alla klasser om att de ska vända sig till vuxna direkt vid minsta kränkning eller hot.
Arkivbild. Ingrid Sturén berättar att man skickat ut information till alla vårdnadshavare om händelserna och vad skolan gör.Bild: Annsofie Wieland
Ingrid Sturén berättar att man även gjort en risk- och konsekvensbedömning med fackliga företrädare för skolpersonalens säkerhet – insatser som hon menar är tillräckliga.
Hon får medhåll av skolans biträdande rektor Henrik Nilsson.
– De åtgärder som vi har vidtagit har gett effekt. Situationen är lugn på skolan nu, vilket den är i vanliga fall också, säger han.
Vi fick även information om att man stängt in elever i klassrummen i ett försök att stoppa bråken – stämmer det?
– Om man hållit kvar elever i klassrummen kan jag inte svara på. Men det kan vara någon lärare som uppmanat eleverna att inte gå ut under tiden. Det är många som vill samlas runt bråken för att titta på vad som händer, säger Ingrid Sturén.
Gå till toppen