Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstnären Bengt Fredriksson har avlidit

Konstnären Bengt Fredriksson, Degeberga, en av grundarna till Konstrundan, har avlidit i en ålder av 88 år.

Konstnären Bengt Fredriksson, Degeberga, har avlidit.Bild: Rolf Olsson
Bengt Fredriksson blev kanske allra mest känd för att ha skapat Konstrundan, en av Skånes största turistattraktioner.
– Vi hade även ett 50-årsjubileum för två år sedan. Far satte konsten på kartan för det vanliga folket. Det var en viktig fråga för honom, att sprida konsten till alla. Han hade utställning in i det sista. Och han såg möjligheterna, inte hindren. Vi är så tacksamma för det, säger Bodil Fredriksson, en av döttrarna.
Bengt Fredriksson föddes 1932 i Huaröd (några mil söder om Kristianstad) och var son till en präst. Men han gick inte i sin fars fotspår. Bengt valde istället konsten och musiken och inspirerades bland annat av Georg J:son Karlin, han som skapade Kulturen i Lund.
Första utställningen hade Bengt Fredriksson 1952 i ett uthus till föräldrahemmets prästgård i Huaröd. Under 1960-talet arbetade han som tecknings- och musiklärare i Degeberga, men från 1971 blev han konstnär på heltid.
– Far gick sin egen väg, hade egna drömmar och var en stor inspirationskälla för oss alla. Hans bortgång är en stor sorg. Det känns tomt för oss alla i familjen och för alla konstvänner, säger Bodil Fred­riksson.
Bengt Fredriksson blev kanske allra mest känd för att ha skapat Konstrundan, en av Skånes största turistattraktioner. Foto från 2015.Bild: Emma Larsson
Bengt Fredriksson var en omtyckt och uppskattad person.
– Det är många som skrivit till oss de senaste dagarna, alla är så tacksamma för vad han gjort.
Inget minst Konstrundan, som startade 1968, har betytt mycket för alla konstintresserade. Arrangemanget har under åren växt sig starkare och spridit sig, bland annat till nordvästra Skåne.
– Fars konst har visserligen varit utställd i många sammanhang. Men för honom var mötet med den vanliga människan det finaste, att öppna betraktarens ögon ur ett annat perspektiv för den som normalt inte satt foten inne på de fina gallerierna. Det skulle vara konst för alla. Så tänkte han, säger Bodil Fredriksson.
Bengt Fredriksson var även initiativtagare till Östra Skånes Konstnärsgille 1974. Där var han ordförande i 20 år.
Bengt Fredriksson uppfyllde också en annan speciell dröm: att få bo och leva i Provence, alla konstnärers dröm:
– Utan att kunna ett enda ord franska flyttade han dit, köpte ett eget hus och skapade en egen ateljé. Där målade han och hade sedan utställningar. Det blev sedan en stor del av hans konstnärsliv. Mor och far körde bil från Kristianstad och bodde sedan i Provence två-tre månader i taget. Ja, han körde själv med bil till Provence när han var 80 år, trots att vi sa ifrån att han inte fick. Vi fick då till svar: ”det kan inte ni bestämma.”
Och han hade glimten i ögat:
– Visst kunde han blixtra till ibland, men han spred mycket glädje. Och han fick människor att tro på sin idé. Att ha fått ha en uppväxt med skaparglädje, det är bara ett fåtal förunnat, säger Bodil.
Närmast sörjande är makan Margareta Boström samt döttrarna Bodil Fredriksson, Johanna Fredriksson, Gabriella Isaksson, Ulrika Fredriksson och Magdalena Lundberg med familjer.
Gå till toppen