Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så blev hon en av Sveriges hetaste komiker

För två år sedan bestämde sig Johanna Nordström för att satsa på humor i egen regi. I dag är hon en av Sveriges hetaste komiker. – Det finns ingen känsla i världen som kan slå ett bra stå upp-gig.

"Jag kan inte förstå att jag får göra så roliga grejer och jobba med otroligt begåvade människor", säger komikern Johanna Nordström.Bild: Jessica Gow/TT
För bara sex år sedan var Johanna Nordström en nittonåring som inte visste mer om framtiden än att det knappast skulle bli ett kontorsjobb för hennes del. Då bodde hon fortfarande kvar i Västerås med föräldrar och storasyster. Drömjobbet var att bli polis.
Samtidigt hade hon ända sedan barnsben älskat att spela teater, showa och skoja. På Twitterkontot som hon haft sedan slutet av nian skrev hon dråpliga och roliga kommentarer om allt från Melodifestivalen till sitt gamla extrajobb i Postnords kundtjänst. Det hade gett utdelning i följarskaran, som växt långt utanför hemstaden.
På Aftonbladet hade man fått upp ögonen för den okända Västeråsaren. En höstdag 2015 fick hon en förfrågan från kvällstidningen om hon ville komma till Stockholm och bygga upp tidningens viralsajt ”Lajkat”.
– Jag testade i två dagar och det gick skitbra, så jag fick jobbet. Jag gjorde ”GW reagerar” med olika memes från "Veckans brott" och skrev roliga texter till.
Sidan blev snabbt stor och Johanna Nordström började bli eftertraktad på andra redaktioner. Hon gick över till Nyheter 24 och därefter till Bonnier tidskrifter. Under tiden dubbeljobbade hon med sina egna humorgrejer på sociala medier, testade stå upp och skrev sketcher för P3 Humor och Veckorevyn.
I mitten av 2018 hade antalet följare på hennes Instagram- och Twitterkonton växt till över 100 000 och Johanna bestämde sig för att säga upp sig från jobbet och starta eget med målet att satsa fullt ut på stå upp-spåret.
– Jag kände att jag var klar med att gå till ett kontor och jobba för andra. När jag berättade för pappa om mina planer sa han bara ”gör det!” och då gjorde jag det. På den vägen är det.
De senaste två åren har det rullat på ordentligt. Johanna Nordström har blivit en av Sveriges hetaste komiker – framför allt bland millennials. Det enda stora bakslaget är att premiären av den egna showen "Ring polisen" har blivit framflyttad två gånger på grund av pandemin. I nuläget är det våren 2021 som gäller.
– Jag bara väntar och väntar, det är så tråkigt, även om jag förstår att man inte kan göra något åt det. Men det är så typiskt – man ska ut på sin första soloshow och så kommer ett jäkla virus och tar över hela världen, säger hon och suckar.
Frånsett det har det gått snabbt för dig. Vad tänker du om det?
– Jag kan inte förstå att jag får göra så roliga grejer och jobba med otroligt begåvade människor. Allt som jag har drömt är jag i nu. Det är supermärkligt, men jag försöker att inte ta det för givet. Jag vet att i en sådan här bransch kan allt när som helst gå åt helvete.
Vad är det värsta som skulle kunna hända nu?
– Att jag måste börja plugga, men det hade jag aldrig gjort. Jag har massa vänner som gör det. Det verkar helt fruktansvärt. All cred till dem som orkar med tentor och allt möjligt.
Fortfarande finns drömmen att bli polis kvar. Själv är hon ganska säker på att hon har de rätta anlagen – ”rakt på sak och ärlig, självständig, men också en person känner mycket sympati med människor som råkar illa ut”.
– Men nu tänker jag att jag kanske kan bli det när jag är 40. Förhoppningsvis blir det ju av för jag tror att jag skulle få panik över att bara jobba med en grej hela livet.
Just nu är det ändå humorgrejen som gäller. Trots att showen ”Ring polisen” har flyttats fram har Johanna ganska fullt upp. Bland annat har hon podden ”Ursäkta” med kompisen Edvin Törnblom och då och då kör hon stå upp eller gör olika skådis- och reklamjobb.
– Från november till januari ska jag in i ett ganska långt projekt, en grej för SVT som ska visas under nästa år. Mer än så får jag inte säga.
Vad är din drivkraft när det kommer till humor?
– Det är en stor egogrej tror jag. Det finns ju ingen känsla i världen som kan slå ett bra stå upp-gig. Det går inte att förklara den och man gör det inte om man inte är lite sjuk i huvudet. Allt adrenalin och all bekräftelse – det är svårslaget. Det är det som driver mig. TT
Fakta

Johanna Nordström

Aktuell: Fyller 25 år den 19 november 2020.

Bor: I Midsommarkransen i Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och storasyster.

Gör: Professionell skojare.

Om att fylla 25: ”Jag brukar tänka att jag ska vara ung i hela mitt liv, så det börjar bli lite panik. Men det är ändå långt kvar till 30.”

Så firar jag födelsedagen: ”Hänga med vänner. Om tid finns åker jag hem till Västerås.”

Last: ”Sovmorgnar är min stora last. Jag tycker att det är för jävligt om man måste gå upp före klockan tio.”

Är bra på: ”På något sätt är jag bra på att komma framåt och nå mina mål. Jag vägrar inse att det inte skulle gå.”

Ligger på nattduksbordet: ”Telefonen och ett glas vatten. Det där med vattnet i förebyggande syfte om jag vaknar mitt i natten och håller på dö av törst och inte orkar gå upp.”

Gå till toppen