Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sju av tio nya smittade i Skåne är under 50 år –  just nu skenar inte spridningen av covid

På onsdagen rapporterade Region Skåne 596 nya fall av covid det senaste dygnet. Det är en hög siffra men ändå lägre än förra veckans onsdagssiffra. Så här långt har den dämpade kurvan över smittspridningen inte tagit fart uppåt igen. Men andelen positiva provsvar har ökat.

Bild: Emil Langvad
De 148 personer som på onsdagen vårdades med covid på en vårdavdelning i Skåne är också lika många som de senaste två dagarna.
Femton covidpatienter i intensivvård var en mindre än dagen före.
Smittskyddsläkare Eva Melander varnar för att dra några förhastade slutsatser av dessa siffror. Det handlar om data från enstaka dagar
– Vi har en pågående samhällssmittspridning och det har ännu inte vänt. Det är en allvarlig situation som vi är väldigt oroade för, sa Eva Melander på onsdagen i ett pressmeddelande.
Mätt som genomsnitt under de senaste sju dagarna har antalet nya dagliga fall av covid i Skåne sjunkit i fyra dagar och är nu det lägsta sedan den 8 november.
Men detta kan ändras snabbt, varnar smittskyddsläkaren.
Smittskyddsläkare Eva Melander: Läget är fortfarande allvarligt.Bild: Johan Nilsson/TT
– Jag vill se hela den här veckan innan jag säger något. Det här svänger så kraftigt, exempelvis på grund av labbflöden och transporter av prover, sa Eva Melander till HD och Sydsvenskan efter tisdagens presskonferens med Region Skåne.
Med detta sagt tyder de senaste dagarnas siffror på att smittspridningen under denna vecka inte blir lika dramatisk som i förra veckan när 4 535 nya fall av covid registrerades i Skåne – även om rekordveckans siffror drogs upp av eftersläpande provresultat från veckan före.
En granskning av förra veckans smittspridning i detalj visar att:
covid självtestBild: Pressbild/Region Skåne
14 procent av de provtagna hade covid, att jämföra med 9 procent veckan före. Oroande, anser smittskyddsläkare Eva Melander.
71 procent av de nya covidfallen var yngre än femtio år. En åldersgrupp som sällan behöver sjukhusvård.
Sex procent var 70 år eller äldre. Denna åldersgrupp dominerar på vårdavdelningarna.
Den procentuella ökningen var ungefär lika stor i alla åldersgrupper, med en viss dominans i åldrarna 20 till 69 år.
Av de 148 patienterna på en skånsk vårdavdelning ligger 66 på Sus i Malmö, 32 i Kristianstad, 30 i Helsingborg och 19 i Lund.
Gå till toppen