Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Coronaminkarna är en väckarklocka.”

Massindustriell djurhållning– inklusive den storskaliga köttindustrin – riskerar att leda till nya pandemier, skriver Tove Lönneborg och Leo Rudberg, Fältbiologerna.

Efter rapporter om att svenska minkar också smittats av covid-19 kräver allt fler att minkfarmarna ska stängas i både Danmark och Sverige, skriver Tove Lönneborg och Leo Rudberg.Bild: Patric Söderström / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I Danmark har covid-19 muterat på landets minkfarmer. Det riskerar enligt den danska smittskyddsmyndigheten att minska effektiviteten hos vaccin mot sjukdomen.
En ny vetenskaplig rapport från FN:s miljöpanel IPBES slår fast att massindustriell djurhållning, förstörelse av vilda djurs livsmiljöer och uppvärmningen av klimatet är tre av de allvarligaste orsakerna bakom uppkomsten av nya farliga smittor.
Ännu är det inte klarlagt hur stor risken är kring just den danska mutationen. Trots det tog Danmarks regering den på stort allvar och beslutade att avliva samtliga minkar i landet, ett beslut som skapat en omfattande debatt. Efter rapporter om att svenska minkar i Blekinge också smittats av covid-19 kräver allt fler att minkfarmarna ska stängas i båda länderna.
Utvecklingen på minkfarmarna är oroande, men vi vill bredda debatten. Coronaminkarna är en väckarklocka. Riksdag och regering måste omgående ta till sig av den senaste forskningen. Den nya forskningsrapporten från FN visar att all massindustriell djurhållning –inklusive den storskaliga köttindustrin – riskerar att leda till nya pandemier. Därför måste den storskaliga köttindustrin fasas ut, till exempel genom avskaffande av subventioner på EU-nivå, ökat stöd till småskaligt, ekologiskt jordbruk och skatt på kött.
Rapporten från FN:s miljöpanel IPBES slår också fast att förstörelse av djurs naturliga miljöer riskerar att tränga ihop djuren på mindre yta och skapa fler kontaktytor mellan djur och människor, något som leder till ökad smittorisk. Det betyder i sin tur att Sveriges utbredda skogsskövling och gruvexploatering kan bidra till ökade risker för nya pandemier.
Regeringen och riksdagen bör omedelbart agera för att statsägda bolag som Sveaskog ska användas för att uppnå landets miljömål istället för till exploatering. Sveriges sista naturligaskogar måste räddas från avverkning och dagens miljöskadliga gruvpolitik stoppas.
Rapporten från FN:s miljöpanel IPBES visar att klimatkrisen ökar risken för nya pandemier. Ett varmare klimat kan leda till att Arktis permafrost smälter. I permafrosten finns många uråldriga smittor - smittor som frigörs och riskerar att smitta människor när marken tinar. Ett skrämmande exempel är en tolvårig renskötare i Salekhard i Sibirien, som dog i mjältbrand år 2016.
För att bromsa klimatförändringarna behövs förbud mot fossilindustrin, kraftfulla satsningar på naturliga klimatlösningar som naturskydd och rewilding (återskapande av vild natur), samt kriminalisering av ekocid (storskalig miljöförstörelse).
Våra förslag må låta radikala, men som FN:s miljöpanel IPBES konstaterar är det hundra gånger billigare att genom denna typ av åtgärder minimera risken för pandemier än att hantera smittan när den väl uppkommit.
1,3 miljoner människor har redan dött av covid-19. Om inte världens regeringar agerar betydligt kraftfullare för att stoppa den smittorisk som dagens miljöförstörelse och djurindustri orsakar riskerar coronakrisen att bli den första av flera pandemier under vår livstid.
FN:s miljöpanel beräknar att det finns över 500 000 virus i världen som skulle kunna sprida sig till människor och att framtida smittor riskerar att bli ännu dödligare än covid-19. Därför vänder vi oss till statsminister Stefan Löfven (S): Vad kommer du att göra för att rädda vår framtid?
Tove Lönneborg, ordförande för Fältbiologerna.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Leo Rudberg, vice ordförande för Fältbiologerna.
Gå till toppen