Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gymnasieskolornas rektorer: ”Vi har redan anpassat”

Nya regler för distansundervisning förändrar ingenting på gymnasieskolorna i Klippan, Perstorp och Örkelljunga – rektorerna tycker att de redan har gjort tillräckliga anpassningar.

Regeringen öppnade på onsdagen för distansundervisning på gymnasieskolorna igen, men en lägeskoll visar att många elever redan får en del av sin undervisning hemma.
Klippans kommunala gymnasieskolor – Åbyskolan, Tegelbruk och flygteknik – tillämpar redan ett rullande schema med distansundervisning för olika årskurser olika dagar i veckan. Strategin skiljer sig lite åt mellan skolenheterna. ”Skolorna har också möjlighet att ta beslut om att snabbt ställa om till fjärrundervisning” skriver gymnasiechef Lars Boije. Möjligheten kan till exempel användas om man upptäcker spridning av covid-19, eller om det är stor annan sjukfrånvaro i en klass.
En skillnad mot i våras är att elever som har distansundervisning enligt schema inte erbjuds att hämta lunch. Poängen är ju att de ska stanna hemma så att färre elever samlas i skolan.
”I dagsläget finns ingen tanke på att gå till fjärrundervisning” skriver rektor Charlotta Eroldsson på Utbildningscentrum i Örkelljunga. Där har man redan ändrat om i lokalerna för att det ska vara lättare för gymnasieelever och vuxenstudenter att hålla avstånd. Gymnasieeleverna kommer till skolan och går från skolan vid olika tidpunkter under dagen för att minska risken för trängsel.
Perstorps gymnasium har inte haft något fall av covid-19 bland vare sig elever eller personal, och bedömer att man har gott om plats att sprida ut sig i lokalerna. Men man kommer ändå att se över om något mer behöver göras. ”Till exempel att eleverna inte har rast samtidigt” skriver rektor Åsa Persson.
På det fristående naturbruksgymnasiet Segra i Östra Ljungby i Klippans kommun har man redan planerat för delvis distansutbildning från och med vecka 48. En tredjedel av skolans elever undervisas från hemmet i två veckors-intervaller. ”Så minskar vi antalet elever som har kontakt med varandra under terminens sista fyra veckor” skriver rektor Björn Lokind.
Gå till toppen