Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Lennart Nordegren

Helsingborgsprofilen färghandlare Lennart Nordegren har stilla somnat in, 92 år gammal. Han efterlämnar hustrun Kerstin och sönerna från tidigare äktenskap Thomas, Göran, Anders och Lars, barnbarn och barnbarnsbarn.

Lennart föddes 1928 som yngste son till Axel F och Sigrid Nordegren. Han kom till världen i lägenheten ovanpå färghandeln på Kullagatan 3 i Helsingborg. När Lennart var 14 år inträffade katastrofen. Fadern Axel F drabbades av hjärnblödning och kunde inte leda företaget.
Syskonen hade flyttat ut och det bestämdes att Lennart skulle skickas till Alfort & Cronholm i Stockholm för att läras till färghandlare. Drömmarna om att bli sjöofficer fick läggas åt sidan. Men det blev i alla fall en långresa som värnpliktig på svenska flottans representationsfartyg kryssaren HMS Gotland 1949-1950.
Hemma igen gifte han sig med Gunvor ”Kyllan” Nilsson och de fick i snabb följd fyra söner. Lennart promenerade hem varje lunch och sov middag. Familjen hyrde på somrarna hus i Viken, Strandbaden, Ängelholms havsbad och Arild där det ofta var fest.
Lennarts centralpunkt var färghandeln Axel F. bredvid Fahlmans konditori och juvelerare Hoff, dit kom ständigt vänner och bekanta. Han var väl aldrig någon lysande affärsman hans begåvning låg mer på det sociala planet. Mor Sigrid skrev fakturor och regerade på kontoret långt efter pensionsåldern, där fanns gårdskarlen Malmros med pennan bakom örat, tant Nanna som var släkt och många affärsbiträden som behandlades mer som familjemedlemmar.
För oss barn var det en spännande värld. Vi fick fylla lacknafta och thinner i flaskor men också hjälpa till i parfymeriet till jul. Där fanns burken med salmiak i yttersta rummet, de nyförälskade tapetkunderna, konstnärerna som ibland lämnade en målning när de inte kunde betala sina färgtuber och kilramar.
Lennarts var den borne festarrangören och klubbmästaren. Han var aktiv i Odd Fellows, Juniorhandelskammaren, senator i Rotary och hade ett rikt umgängesliv i gymnastikföreningen och bridgegänget.
Efter det första äktenskapet träffade han Kerstin, köpte en gul italiensk sportbil och pendlade till henne i Uddevalla. De blev djupt förälskade och fick 48 år tillsammans. Paret flyttade till en liten takvåning i samma hus där Lennart bott större delen av sitt liv på Helsingörsgatan 2. På takterrassen med utsikt över Öresund satt Lennart ofta med sin stora kikare, marinkalendrar och nautiska böcker och berättade om fartygstyper och rederier. Där samlades också ofta vännerna för att äta och dricka gott.
Efter att han sålt färghandeln 2002 ägnade Lennart mycket tid åt att resa. I 80-årspresent for han med oss söner till Västindien i en yacht i samma vatten som han gjort med kryssaren HMS Gotland 60 år tidigare.
Varje solnedgång samlades vi i aktersalongen. Lennart sa att han nog fick lite för mycket ansvar tidigt i livet men att han sen tog igen den ungdomstid han missat under många år av äventyr och lycka med Kerstin.
Thomas Nordegren
Gå till toppen