Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Små företag vill ha längre och bredare stöd

Förlängda stödåtgärder, som träffar fler. Det behövs för att rädda många små eller medelstora företag, enligt organisationen Företagarna. – Vi upplever ett hårt tryck ute i landet nu, säger Fredrik Östbom, samhällspolitisk chef på Företagarna.

Restauranger, hotell och besöksnäring är de hårdast coronadrabbade branscherna bland små och medelstora företag, enligt organisationen Företagarna. Arkivbild.Bild: Amir Nabizadeh/TT
Höstens våg av coronapandemi verkar ha slagit bredare geografiskt mot företagen än den första vågen i våras.
– En del regioner som inte berördes så mycket i våras är hårt drabbade nu, säger Fredrik Östbom.
– Det blir ännu tuffare med den nya restriktionerna. Vi är i stort behov av att stödåtgärder förlängs och kan användas i större utsträckning av företagen, framhåller han.
Företagarna är i stora drag positiva till de stöd regeringen satt in under pandemin. Korttidspermitteringar och tillfälligt nedsatta arbetsgivaravgifter har haft betydelse för många.
Men del åtgärder träffar för få, anser organisationen. Ett exempel är omställningsstödet. I dag kan det ges till företag som förlorat 50 procent av sin omsättning. Företagarna vill ha en mera generös gräns.
– Det bör räcka med att man tappat 30 procent av omsättningen för att man ska få del av stödet, anser Fredrik Östbom.
I september gjorde Företagarna en undersökning bland sina medlemmar. Då uppgav en fjärdedel av de svarande företagen att de sökt något av de statliga coronastöden.
Men Östbom tror att fler skulle kunna få stöd, om de bara sökte.
– Många tycker att det är för krångligt att ta del av stödåtgärderna, säger han.
Två exempel nämns:
Ett består av rädsla för att göra fel i ansökan och bli återbetalningsskyldig i efterhand.
– Det är bra med kontroll. Men man har skrämt bort även seriösa företagare, säger Fredrik Östbom.
Det andra är osäkerhet kopplad till framtida aktieutdelning.
– Vad gäller framöver? Om man får coronastöd i år, får man då göra utdelning nästa år eller inte? Det måste företagen få besked om, så att man kan planera verksamheten, säger Fredrik Östbom.
841 företag svarade i Företagarnas undersökning. Det vara bara 26 procent av de tillfrågade. Men enligt organisationen är de svarande representativa för helheten, sett till bakgrundsfaktorer som storlek, geografiskt läge och så vidare.
Fakta

Undersökningen

Företagarna är en organisation med omkring 60000 medlemmar bland små och medelstora företag.

Undersökningen i september skickades till 3300 deltagare i en panel som valts ut med hjälp av statistik från SCB.

841 svarade, vilket ger svarsfrekvensen 26 procent. De svarande anses vara representativa för helheten, sett till bakgrundsfaktorer som exempelvis företagens storlek.

26 procent av de svarande hade sökt något av de statliga stöd som erbjudits under coronapandemin.

74 procent av dem som sökt stöd hade fått hela beloppet de ansökt om. Elva procent hade fått en del av det sökta beloppet. Elva procent visste inte, eller ville inte svara.

61 procent av dem som sökt stöd hade gjort det för korttidspermittering eller korttidsarbete. 56 procent hade sökt nedsättning av arbetsgivar- eller egenavgifter. 26 procent hade sökt omställningsstöd. 19 procent hade sökt tillfällig hyresrabatt.

Källa: Företagarna

Gå till toppen