Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Begravningar undantas från åtta-gränsen: ”Många är lättade”

Många familjer kommer kunna samlas till begravning, även under pandemivintern. På fredagseftermiddagen beslutade regeringen om ett särskilt undantag från gränsen på åtta personer.
– Det kommer betyda mycket, säger Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan.

Läs också Max åtta får samlas – begravningar undantas
Det har varit några dagar av oro för personer på väg att begrava sina anhöriga. Men innan förbudet för folksamlingar på fler än åtta personer trätt i kraft kom på fredagen regeringsbeskedet om ett undantag. Vid begravningsceremonier, oavsett trosinriktning, är gränsen istället tjugo personer.
– Jag tycker det känns väldigt bra med undantaget. De här ritualerna vid livets övergångar är ju viktiga. Det är de inte minst nu i en sådan här situation som vi är i, säger Lena Sjöstrand vid domkyrkan i Lund.
– De som jag har haft kontakt med nu på eftermiddagen tycker att det är bra. Vi kan göra detta på ett säkert sätt, det är fortfarande inte så många att det finns någon tvekan kring det. Och vi vet att det kommer betyda mycket för människor.
Vad betyder tjugo personer istället för åtta - det är fortfarande en begränsad krets?
– Det är fortfarande en begränsad krets, men om man tänker på närmaste familjen kring en avliden, så behöver man inte hamna i en situation där man funderar över om alla barn med respektive ens kan vara med vid en begravning. I väldigt många fall kommer det möjliggöra att de personer som är närmaste, de som ingår i familjen, kommer kunna vara med.
I mindre lokaler för begravningsceremonier har det inte heller tidigare kunnat samlats så som taket på femtio personer medgett.
– Varje enskilt kyrkorum skapar lite ramar. Det är en kombination av maxgränsen och hur själva rummet ser ut, säger Lena Sjöstrand.
– Jag uppfattar att tjugo personer ändå innebär att en betydande grupp som planerar begravning, kan känna en lättnad, för nu kan de närmaste vara närvarande.
Gå till toppen