Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronasmittad brukare flyttades in på äldreboende i Åstorp

En äldre person med konstaterad covid-19-smitta vårdades hemma men togs in på Vidåsens äldreboende i Åstorp. Det fick orolig personal på boendet att reagera. Men enligt socialchef Monica Ehnberg hålls personen isolerad på det som ska bli en avdelning för fler smittade i behov av vård.

När en äldre brukare med assistans i hemmet smittades med covid-19 kunde hen inte längre vårdas hemma. Då beslutade Åstorps kommun att flytta in brukaren på Vidåsens äldreboende i Åstorp.
Det fick personal på boendet att reagera och enligt en anställd på boendet, som vill vara anonym, vistas brukarens personal i samma utrymmen som den övriga personalen.
– Det är oroväckande att man tar in smittan när man vet att andra är friska. Då tänker man inte på de gamla som vi gör allt för att skydda, säger den anställda.
Detta tillbakavisas av Åstorps socialchef Monica Ehnberg som menar att brukaren hålls isolerad på en egen avdelning, med egen in- och utgång och tvätt. I nuläget är det endast en brukare på avdelningen, men enligt henne ska den snart stå klar för fler covid-19-smittade som behöver vård.
– När det nu ökar i regionen ska vi kunna öppna för att ta in personer som bor hemma men som behöver mer omvårdnad. Det kan vara personer som idag har hemvård eller andra som inte har några insatser alls sen tidigare, säger hon.
Arkivbild. Monica Ehnberg, socialchef i Åstorp, berättar att en ny avdelning på Vidåsens äldreboende ska kunna ta emot patienter i hemvården som är smittade med covid-19 och i behov av mer vård.Bild: MICHAEL SVENSSON
Den oroliga anställda som tidningen pratat med hävdar att beslutet om att ta in en smittad brukare inte kommunicerats ut till alla anställda på Vidåsen, utan spred sig via rykten.
Inte heller detta stämmer enligt Monica Ehnberg.
– Detta har diskuterats sedan tidigare. Vi förstår att många blir väldigt oroliga. Detta är en sjukdom som väcker mycket känslor men vi gör allt för att genomföra detta så säkert som möjligt, säger hon.
I nuläget är det inte klart hur många smittade personer som avdelningen ska kunna ta in.
– Det beror på behovet men vi ska kunna ställa om fort, säger Monica Ehnberg.
Gå till toppen