Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Evelyn Schreiber: Gym kan stänga, men inte biblioteken.

Stadsbibioteket i Malmö.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Om folk nu ändå uppmanas att hålla sig hemma och undvika butiker, köpcenter och andra offentliga inomhusmiljöer – varför stänger kommunerna inte bara ned alla sådana verksamheter?
Om vi bortser från grundlagen och de juridiska snårigheterna så är problemet att vi buntar ihop en rad olika saker. I själva verket spelar olika verksamheter olika funktioner i vårt samhälle – något som måste tas hänsyn till när vi pratar om den här typen av radikala åtgärder.
När smittspridningen ökar explosionsartat är det rimligt att ifrågasätta nödvändigheten i att hålla gymmen öppna. För hälsan och välmåendet är det visserligen viktigt att vi rör på oss, men träning är inte beroende av en fysisk plats. De flesta svenskar har möjligheten att ta en promenad eller springtur utomhus under månaderna när pandemin härjar som värst.
Även badhusens öppettider borde kunna ifrågasättas. Det må vara för kallt för ett dopp i havet nu, men några månader på torra land är ingen stor uppoffring för att bromsa smittspridningen och rädda liv.
Borde museerna stänga igen under en period?
Biograferna?
Tja, även sådant som räknas som rena nöjen kan vänta i kristid.
Med biblioteken är det annorlunda.
I DN (20/11) svarar kommunstyrelsens ordförande Kenneth Handberg (S) i Örebro på kritiken om att kommunen låtit stänga badhus och konsthallar, men behållit biblioteken öppna, med att det är en fråga om samhällsservice. Biblioteken förser människor med digitala verktyg och internetuppkoppling i en tid då det är viktigare än någonsin att alla medborgare kan ta del av samhällsinformation och hålla kontakten med varandra.
Är det en smittorisk att människor vistas inne i bibliotek? Onekligen.
Men det är en risk som måste vägas mot kommunernas samhällsansvar. Det är enkelt att argumentera för att alla icke nödvändiga verksamheter ska stängas ned, pang bom. Men det kräver att vi först definierar vilka funktioner och verksamheter som faktiskt är nödvändiga och samhällsbärande. Att stänga ett gym är en sak, att stänga ett bibliotek är en helt annan.
Gå till toppen