Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kalle Stridh har avlidit

Han kunde konsten att skjuta och han blev legendarisk skyttekung. Visst är Kalle Stridh värd att minnas.

Kalle Stridh, som var skyttekung i HIF under åren 1977-1983, har avlidit i en ålder av 68 år. Foto från 1981.Bild: BILDBYRÅN
HIF-legendaren Kalle Stridh har avlidit i en ålder av 68 år.
Kalle Stridh blev en stor publikfavorit under de sju år (1977–1983) han spelade i HIF. Han dundrade in mål med sin vänsterfot, vann skytteligan och drog publik till matcherna.
Kalle Stridh kom till HIF från Halmia 1977 där han året innan gjort 20 mål på 22 matcher. HIF behövde aldrig ångra sitt köp. Kalle Stridh blev en stor profil och lagets målkung sju år i rad.
HIF förmedlade beskedet och nyheten om Kalle Stridhs död på sin hemsida under fredagen och skriver bland annat: ”Våra tankar går till familj och anhöriga. Vila i frid, Kalle!”
Anders Linderoth, som i början av sin karriär spelade med Stattena och HIF, minns Kalle Stridh med värme.
– Han var en trevlig, gemytlig och ödmjuk person. Han var alltid på gott humör. Vi spelade tre år tillsammans i Öster. Men han hade inget körkort utan kom cyklande till träningen, säger Anders.
Kalle Stridhs vänsterfot mullrade redan från början:
– Han vågade gå på skott och avsluta, säger Anders Lindroth, som är bosatt i Sölvesborg där han är instruktör en gång i veckan på fotbollsgymnasiet.
Kalle Stridh, Bo Wilhelmsson och Hans Carell efter en seger mot Örgryte 1979.Bild: HD
Kalle Stridh fick en sagolik karriär. Det blev succé i allsvenskan med Öster. På en lagbild från 1973 syns han bland annat tillsammans med spelare som Anders Linderoth, Harry Bild, Jan ”Lill-Damma” Mattsson, Björn Andersson, Per-Olof Bild och Göran Hagberg. Det året kom Öster tvåa i allsvenskan.
Tiden i HIF blev händelserik och lyckad. Men Kalle Stridh fortsatte att spela på lägre nivå. Han avslutade sin aktiva karriär i Hasslarp. Då var han 48 år.
En av dem som intervjuade Kalle Stridh på senare år var Torbjörn Dencker. I nyhetsprogrammet 24HD gjorde han 2013 ett inslag där Kalle Stridh fick berätta om sina bästa år på fotbollsplanen.
I intervjun mindes Kalle Stridh bland annat sin debut i allsvenskan med Öster och matchen i Malmö mot MFF.
”Ja, det går inte att komma ifrån, det var en upplevelse”, sa Kalle.
Om sin förmåga att skjuta hårt förklarade han:
”Ja, jag hade ett rätt så bra skott, det levde jag på. Visst kunde det hända att jag sköt över ibland, men i dagens fotboll skjuter de ju inte alls.”
Och om tiden i HIF, där han hade nummer 9 på tröjan: ”Även om vi inte spelade i allsvenskan var det något speciellt med HIF-publiken, det går inte att komma ifrån, det har jag inte upplevt någon annanstans. Då blir man glad när man spelar.”
Civilt jobbade Kalle Stridh med fastigheter på Tekniska kontoret i Bjuv.
Intervju med Kalle Stridh 24HD
Gå till toppen