Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Julgranen på torget – ett lyft för Hjärnarp

Mer än tio år har gått sedan kommunen drog in julgranen i Hjärnarp. Men i alla år sedan dess har en gran ändå stått så grön och grann på torget – tack vare frivilliga krafter och generösa granägare.

Med storögda barn på Morkullans förskola som publik balanserade Roland Johnsson granen längs Rössjövägen och hela vägen fram till torget i Hjärnarp.Bild: Kristian Nilsson
För drygt tio år sedan lyste kommunala julgranar upp en rad platser förutom Stortorget i Ängelholm. Då såg kommunen till att granar fanns i Munka Ljungby, Össjö, Tåstarp, Höja, Margretetorp, Hjärnarp, Vejbystrand och Skälderviken.
Sedan dess är flera byar utan julgran. Men i Hjärnarp har föreningen Framtidsbygd Hjärnarp i alla år hållit julgranstraditionen vid liv.
Tack vare frivilliga krafter som Bengt Wahlström, Lars Hedström och Joe Larsson, har en julgran alltid rests och pyntats på torget i god tid före första advent.
– Genom åren har vi hämtat granar på Hallandsåsen och vid Västersjön. I alla år har förutsättningen varit att granägare velat skänka en gran och att vi fått hjälp med transporten, vilket vi är tacksamma för, säger Bengt Wahlström.
Berth Wester gjorde en insats med motorsågen.Bild: Kristian Nilsson
Transportsträckan för årets julgran blev betydligt kortare än vanligt. Julgranen skänktes nämligen av Bengt Wahlströms granne Jörgen Dahlin på Backagårdsvägen. Därifrån hade Roland Johnsson från Nordberghs maskin och transport drygt 300 meters balansakt att klara av med sin hjullastare innan granen var på plats på torget. Innan dess hade kollegan Berth Wester gjort en insats med motorsågen.
Bengt Wahlström, frivillig julgranskraft i föreningen Framtidsbygd Hjärnarp.Bild: Kristian Nilsson
– Grannen ville gärna bli av med granen och jag har inget emot lite bättre utsikt. Dessutom är det en riktigt fin gran, så det kan inte bli bättre, säger Bengt Wahlström.
Tillsammans med Lars Hedström och Joe Karlsson ser han till att granen blir rätt och rikligt belyst, ett arbete som förr om åren skötts från en skylift.
– Men sen jag höll på att ramla ner härom året så får vi inte längre använda skylift för våra fruar. Så nu fixar vi belysningen innan vi reser granen, säger Lars Hedström.
Julgranen landar på torget i Hjärnarp.Bild: Kristian Nilsson
Bengt Wahlström och Lars Hedström hjälps åt med julgransstjärnan.Bild: Kristian Nilsson
Gå till toppen