Annons

Annons

Coronapandemin

Sex personal och nio äldre covidsmittade på äldreboende

En hel avdelning har smittats med covid-19 på äldreboendet Jonasgården i Bjärred. Minst sex i personalen och nio äldre har blivit sjuka – varav en har dött.

Nu pågår en massiv smittspårning för att se om sjukdomen har spridit sig.

Iréne Bengtsson är regionchef på vårdbolaget Frösunda, som har drabbats av ett stort covid-utbrott på sitt äldreboende Jonasgården i Bjärred. .

Bild: Lars Brundin

Annons

Jonasgården har drabbats av ett svårt coronautbrott. På en av äldreboendets avdelningar har nio av tio äldre blivit sjuka i covid, och en av dem dog nu i veckan. Den tionde personen som bor på avdelningen är testad, men provsvaret har inte kommit.

– Det är ett ansträngt läge med många sjuka. Nu ligger allt fokus på att begränsa smittan, säger Iréne Bengtsson, regionchef på vårdbolaget Frösunda, som driver alla äldreboenden i Lomma kommun .

I tisdags och onsdags coronatestades drygt 150 personer på Jonasgården: alla som bor där, alla som jobbar där och alla som har besökt äldreboendet den senaste tiden. Provsvaren kommer nästa vecka – då får de veta om smittan har spridit sig till någon av de andra tre avdelningarna.

– Det är svårt att veta ännu om något har brustit eller på vilket sätt smittan har kommit in där, säger Iréne Bengtsson.

Annons

Men nio gamla och sex i personalen är sjuka samtidigt på samma avdelning. Det tyder väl starkt på att smittan har spridits inne på Jonasgården?

Annons

– Så kan det vara, men vi vet inte säkert varifrån smittan kommer och hur den har kommit in. Det är väldigt olyckligt. Vi har lyckats hålla det här viruset utanför våra boenden under lång tid.

Frösunda driver alla äldreboenden i Lomma kommun: Jonasgården i Bjärred samt Vega, Orion och Strandängsgatan i Lomma. Fram till förra veckan hade ingen av de cirka 150 vårdtagarna blivit sjuka i covid. Men nu har viruset också tagit sig in på Strandängsgatan, där har flera personer blivit sjuka, både vårdtagare och personal. Där pågår också smittspårning: alla som bor eller jobbar på avdelningen har blivit testade.

På Jonasgården finns fyra avdelningar med sammanlagt 42 platser. På en avdelning har minst nio av tio gamla blivit sjuka i covid.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Personer har hört av sig till både Sydsvenskan och Lomma kommun och sagt att Frösunda inte klarar av att ta in tillräckligt mycket personal för att vårda alla de äldre som är sjuka i covid-19 på Jonasgården. Sex personer i personalen är konstaterat sjuka – andra stannar hemma från jobbet för att de har någon form av förkylningssymptom.

Annons

– Vi har lyckats få in personal än så länge. Men det är ansträngt, det är svårt när det är många sjuka, säger Iréne Bengtsson.

Sedan covid-utbrottet började har kommunen fått in två avvikelserapporter om hur sjuka, isolerade patienter behandlas på Jonasgården. I ett fall slår sjuksköterskan larm klockan tre på eftermiddagen, när hon kommer in till en isolerad patient som känner sig ensam och hungrig. Patienten har inte fått någon eftermiddagsfika och lunchtallriken med soppa står orörd kvar inne på rummet.

Sjuksköterskan skriver: ”Tre personal sitter i personalrummet och blir tillsagda att patienten ber om något att äta. Ingen gör en ansats för att se till patientens behov.”

Lomma kommun har tidigare varit mycket kritisk mot Frösunda och kvaliteten på deras äldreomsorg. Men Lommas socialchef Emma Pihl tycker att Frösunda hanterar covid-utbrottet på ett bra sätt:

Annons

– Det är en ansträngande situation för oss alla, inte minst för vårdtagarna. Men vi har kraftsamlat runt det och jag tycker att vi har ett bra samarbete med Frösunda, säger hon.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy