Annons

Annons

opinion

Huvudledare
Tänk nytt och rädda företag från corona.

Detta är en huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Lite bubbel till den hemkörda maten?

Bild: Pontus Lundahl/TT

Annons

Smittspridningen fortsätter att öka. Enbart mellan torsdagen och fredagen konstaterades 1 138 nya fall av covid-19 i Skåne. Utvecklingen är likartad i större delen av landet och i takt med att pandemin breder ut sig försämras också villkoren för otaliga företag.

Restriktioner, hemarbete och råd om att undvika trängsel slår i många branscher stenhårt mot ekonomin. Trots regeringens stödåtgärder svajar allt fler egentligen livskraftiga bolag vid konkursens brant. Och det rör sig om alltifrån nyare mindre till anrika stora aktörer.

På fredagen kom beskedet att Skansen i Stockholm stänger helt för första gången på 129 år. Det sker till följd av skärpta smittskyddsregler, men ger ett rejält ekonomiskt avbräck. Trots delfinansiering från staten kämpar verksamheten nu för sin överlevnad.

Annons

Annons

Detaljhandeln, kultursektorn, besöksnäringen, krogbranschen – listan kan göras lång över näringar som har det kärvt. Viss lindring ger regeringens beslut att förlänga omsättnings- och omställningsstödet året ut. Men för de värst drabbade verksamheterna blir det bara lite mer konstgjord andning. Vad de egentligen behöver är bättre förutsättningar att klara sig på egen hand.

Folkhälsomyndigheten förklarar att smittskyddsåtgärder kommer att behövas under lång tid framöver. Då gäller det att ta till vara alla tänkbara möjligheter att hålla näringslivet livskraftigt ändå. Nöden sägs ju vara uppfinningarnas moder och entreprenörer är ofta bra på nytänkande. Runt om i landet växer smarta lösningar fram för att begränsa såväl smittans hälsomässiga som ekonomiska följder.

Butiker ändrar reatider och kösystem för att undvika trängsel. Finkrogar börjar erbjuda hämtmat och handlare kör hem maten gratis till kunder i riskgrupp. Skidanläggningar erbjuder inför säsongen fri leverans av hyrskidor, livsmedel och restaurangmat till turisternas stugor. Därtill erbjuds nu uteservering oavsett årstid på många håll.

Annons

Om något hindrar uppfinningsrikedomen, så är det nog snarare byråkratin än fantasin. Politiker och tillståndsgivande myndigheter behöver göra sitt yttersta för att hantera företagarnas önskemål så smidigt som möjligt. Och då inte minst när det gäller restaurangbranschen som efter ett sällsynt svårt år nu har belagts med partiellt näringsförbud: alkohol får inte serveras efter klockan 22. Lokalt tolkas reglerna bland annat i Malmö dessutom som att gästerna måste ha gått till 22:30.

Annons

Men i Malmö har arbetsmarknads- och socialnämnden också tagit det okonventionella beslutet att låta krogar sälja alkohol till privatpersoner vid hemleveranser av mat. Serveringsreglerna blir desamma som i krogmiljö, så beslutet ska inte påverka folkhälsan. Däremot kan det göra välkommen skillnad för krogarnas ekonomi. Fast än är det för tidigt för krögarna att ropa hej – kommunens tillståndsenhet har ännu inte sagt sitt.

Annons

Lagar och regler måste naturligtvis följas. Men beslutet att tillåta hemkörning av alkohol speglar just sådant nytänkande för att underlätta för krisbranscher som det behövs mycket mer av just nu. Politiker har inte bara ansvar för att försöka minimera smittspridningen, utan också dess konsekvenser för samhållet i stort.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy