Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beslut om fyrverkeriförbud kan vara olagligt

Beslutet att bara tillåta fyrverkerier under tre timmar på nyårsafton i hela Laholms kommun kan vara olagligt. Flera kommuner som försökt införa liknande förbud har drabbats av bakslag efter rättslig prövning.
– Ytterst får det här i så fall prövas i Förvaltningsrätten om det är någon som överklagar, säger Sandra Richard, kommunjurist i Laholm.

Laholms kommuns beslut att bara tillåta fyrverkerier under tre timmar under ett helt år i hela kommunen kan vara olagligt. Flera kommuner som Alingsås och Leksand har tidigare gett sig på liknande försök att ändra i de lokala ordningsföreskrifterna men förlorat när besluten överklagats till domstol.Bild: Gorm Kallestad/Claudio Breschiani/TT
På nästa kommunfullmäktige ska politikerna fatta beslut kring en motion som föreslår att bara tillåta fyrverkerier i hela Laholms kommun mellan 22-01 på nyårsafton. Då alla partier ställde sig bakom motionen i kommunstyrelsen kommer beslutet i Laholms högsta beslutande församling bara vara en ren formalitet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen