Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya försök med torskhotell

Drygt 60 konstgjorda betongrev ska sänkas ned i Byfjorden i Uddevalla kommun, rapporterar lokala medier. De så kallade torskhotellen ska göra att torsken trivs bättre.

Torskägg sedda med hjälp av mikroskop. Arkivbild.Bild: F. Dahlke/AP/TT
Sedan tidigare har 25 rev, som även kallas torskhotell, lagts på botten. Torsken var i princip utfiskad från Byfjorden, men har nu börjat att komma tillbaka, rapportera r SVT Nyheter Väst.
Tanken är att hålorna i blocken ska fungera som konstgjorda boplatser för torsk och hummer, enligt Bohuslänningen.
Länsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten och Sjöfartsverket är inblandade i projektet, som är en del av ett regeringsuppdrag för att få torsken att återvända till den svenska kusten.
– Det är ju väldigt positivt, och det blir liksom ett erkännande. Då blir det en acceptans och då får vi kanske ut det på fler ställen. Jag tror att det är helt avgörande för att få tillbaka kustnära torsk, säger initiativtagaren Lars-Olof Axelsson till SVT.
Havs- och vattenmyndigheten beskriver pilotprojektet i Byfjorden som särskilt relevant eftersom det kan bidra till återhämtning av ett lokalt bestånd av torsk som lever hela sina liv i kustområdet. Viss osäkerhet finns dock: projektet ska utreda om reven bara innebär att torsken som redan finns i området samlas på ett ställe, eller om de konstgjorda reven faktiskt bidrar till en tillväxt av beståndet.
Projektet ska pågå fram till 2025.
Gå till toppen