Annons

Annons

opinion”Närproducerat” – enligt Region Skåne

Aktuella frågor
”Region Skåne skrotar den nationella livsmedelsstrategin.”

Danskarna håller djur på sätt som är olagliga i Sverige, skriver Christian Carlsson, ordförande i föreningen Skåne-Blekinge Grisproducenter, och Jeanette Elander, ordförande för Sveriges Grisföretagare.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det finns stora skillnader mellan svensk och dansk grisproduktion. Sverige har till exempel större yta per djur, lösgående djur och förbud mot kuperade svansar, skriver Christian Carlsson och Jeanette Elander.

Bild: Elin Wrethov

Annons

De politiker som styr Region Skåne har nu beslutat vad regionen ska betrakta som närproducerad mat. Ett livsmedel är närproducerat om det har sitt ursprung i Skåne, Blekinge, Halland, Småland, Östergötland eller Västra Götaland. Dessutom räknas hela Danmark in i det skånska närområdet.

Enligt Region Skånes miljöprogram ska andelen närproducerade eller ekologiska livsmedel uppgå till minst 70 procent av regionens livsmedelsbudget 2020. Ett av regionens miljömål är att närproducerade livsmedel ska prioriteras.

Hittills har det varit svårt att mäta hur mycket närproducerade livsmedel Region Skåne köper in eftersom det saknas en vedertagen definition för vad begreppet närproducerat innebär.

Att de politiker som styr regionen nu valt att definiera närproducerat på ett sätt som omfattar hela Danmark signalerar allt annat än intresse av att stötta svenskt näringsliv.

Annons

Har Region Skåne missat Sveriges nationella livsmedelsstrategi och debatten under den pågående pandemin om värdet av en försörjningstrygghet inom landets gränser?

Annons

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har under pandemin erkänt den svenska livsmedelsproduktionen som samhällsviktig verksamhet. Så långt det är möjligt borde svenska produkter vara det självklara valet vid inköp av mat till regionens verksamheter, till exempel till sjukhus och personalmatsalar.

Vi kan inte se det på annat sätt än att Region Skåne väljer att skrota den nationella livsmedelsstrategin. Är det rimligt att skattepengar från människor som bor i Skåne ska stimulera produktion och arbetstillfällen i andra länder?

Den regionala utvecklingsstrategin som Region Skåne säger sig jobba utifrån har fått namnet Öppna Skåne 2030. Enligt den ska Region Skåne erbjuda framtidstro och hållbar resurshantering och utveckla framtidens välfärd. I uppdraget ingår även att främja förnybara energislag som till exempel biogas. I Skåne finns goda förutsättningar för biogasproduktion från gödsel.

Det beslut om närproducerat som Region Skåne nu tagit skapar inte den framtidstro som regionen påstår sig erbjuda. Det svenska lantbruket jobbar dagligen med hållbar produktion och resurshantering. Från djurgödsel produceras biogas.

Annons

Vi anser att Region Skåne bör stödja och stimulera regionens lantbruk istället för att genom inköp stödja Danmark, danskt lantbruk och arbetstillfällen i landet.

Med en livsmedelsproduktion inom landets gränser har Sveriges invånare möjlighet att demokratiskt påverka den framtida livsmedelsproduktionen och maten vi äter.

Annons

Region Skåne kräver numera att alla varor som köps in ska uppfylla svensk lagstiftning som till exempel djur- och växtskyddslagar samt att antibiotika inte får användas i förebyggande syfte.

Vi undrar om de som beslutat att även inköp av griskött från Danmark ska ingå i vad Region Skåne köper är medvetna om de stora skillnader som finns mellan svensk och dansk grisproduktion. Sverige har till exempel större yta per djur, lösgående djur och förbud mot kuperade svansar. Dessutom har svenska grisproducenter under lång tid jobbat förebyggande för att få friska djur med lågt behov av antibiotika. För att tala klarspråk: danskarna håller djur på sätt som är olagliga i Sverige.

I andra delar av Sverige ökar de regionala satsningarna för att stärka egenförsörjningen och skapa fler arbetstillfällen. Region Skånes beslut när det gäller närproducerad mat signalerar motsatsen; att den egna försörjningsmöjligheten inte är så viktig och att skapa fler jobb inte är något som regionen prioriterar.

Annons

En robust och hållbar försörjningsförmåga i Sverige rustar landet för att stå emot framtida samhällsstörningar och situationer som kräver höjd beredskap.

Christian Carlsson, ordförande i Skåne-Blekinge Grisproducenter.

Jeanette Elander, ordförande för Sveriges Grisföretagare.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy