Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skön dubbelseger för Vlhova i Levi

Petra Vlhova fick nöja sig med delad ledning i första slalomåket i Levi. Men i det andra var slovakiskan oslagbar och vann för andra dagen i rad. – Andraåket var det bästa jag gjort de här två dagarna, säger hon till SVT.

Petra Vlhova vann för andra dagen i rad i Levi.Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva
Mikaela Shiffrin blev tvåa bakom Petra Vlhova i lördagens slalompremiär, amerikanskans första tävling på 300 dagar.
Men hon lyckades inte följa upp med samma fina åkning när det var dags för slalom igen på söndagen. I stället fick alpinstjärnan nöja sig med femteplatsen när Petra Vlhova i stället gjorde upp om segern med schweiziskan Michelle Gisin.
Duon delade ledningen efter det första åket – men i andra visade Vlhova att det är hon som är världens bästa slalomåkare just nu.
Efter de båda segrarna är 25-åringen nu uppe i 16 världscupsegrar.
– Jag är väldigt glad. Två segrar är något speciellt för mig. Jag är väldigt glad över vad jag uträttat de här två dagarna, säger hon till SVT.
Det blev till slut seger med 31 hundradelar före Gisin och 50 före österrikiskan Katharina Liensberger på tredjeplatsen.
Samtidigt fortsätter diskussionerna om hur covid-19-pandemin påverkar.
Efter ett positivt fall i ledarstaben portades hela den svenska truppen från tävlingarna i Levi. I stället fick landslaget under lördagen resa tillbaka till Sverige, till Storklinten utanför Boden, för att ladda om.
– Vi har försökt att lägga det bakom oss nu, och göra det bästa av situationen, säger landslagschefen Lars Melin till TT.
– Tjejerna har tagit det hyfsat bra. Men det är klart att de är jättebesvikna.
Att de finländska myndigheterna satte stopp för ett helt landslag har dock väckt många upprörda känslor, inte bara hos de svenska åkarna.
Inte minst har italienskan Federica Brignogne, som vann den totala världscupen i fjol, varit starkt kritisk.
Nu har dessutom tre schweiziska herråkare – Loic Meillard, Justin Murisier och Marco Odermatt – testat positivt för covid-19 inför nästa världscuptävling, parallellstorslalomen i österrikiska Lech på torsdag respektive fredag.
Lars Melin hoppas att det som hände det svenska landslaget kommer att leda till nya diskussioner inom det internationella skidförbundet (Fis).
– Förhoppningsvis blir det bara de här tre schweizarna nu. Men det lär inte vara sista gången det händer, säger Lars Melin.
– Just nu finns ingen diskussion med Fis om det här, men det har ju kommit upp de här dagarna och man hör ju att åkare funderar på hur det egentligen är med ranking och allt sådant.
Fakta

Petra Vlhova

Född: 13 juni 1995 (25 år).

Bor: Liptovsky Mikulas, Slovakien.

Främsta meriter: 16 segrar i världscupen (10 slalom, 4 storslalom, 2 parallell), totalt 37 pallplatser på 123 världscupstarter. Seger i slalomcupen och i parallellcupen 2019–2020.

VM-guld i storslalom, silver i kombination och brons i slalom 2019. VM-silver i lag 2017.

Gå till toppen