Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Expert: Alla i äldreomsorgen bör ha munskydd

Allt fler äldre smittas återigen av coronaviruset. Munskydd eller visir vid allt arbete med gamla inom äldreomsorgen kan bidra till att begränsa smittspridningen, enligt experter. – Jag tycker att det ska vara ett krav, säger äldreforskare Maria Eriksdotter.

I dag finns inget nationellt krav att alltid använda munskydd i äldreomsorgen. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Fler äldre fortsätter att smittas av coronaviruset både på äldreboenden och inom hemtjänsten. I somras låg antalet nya fall på äldreboenden mellan 10-20 i veckan. I dag är det över 500.
Smittade äldre med hemtjänst ökar på ett liknande sätt.
De senaste veckorna syns också en ökning av antalet dödsfall, som gått från enstaka under ett flertal veckor i augusti, till 36 sista veckan i oktober. Siffran är preliminär.
Det finns en oro att coronaviruset på nytt ska få grepp om de allra sköraste. Misslyckandet att stoppa spridningen på äldreboenden i våras har pekats ut som den avgörande orsaken till att så många dog.
Nu höjs röster för att personalen som en extra skyddsåtgärd alltid ska bära munskydd eller visir när de jobbar med gamla.
– Jag tycker att det ska vara ett krav. Jag tycker också att man ska vara tydlig med att det gäller i alla situationer när personalen träffar personen, och inte bara som nu vid ”ansiktsnära” vård, säger Maria Eriksdotter, överläkare i geriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset och professor vid Karolinska Institutet.
I dag säger Folkhälsomyndigheten att munskydd eller visir ”kan övervägas som en extra patientsäkerhetsåtgärd vid ansiktsnära arbete” inom äldreomsorgen. Regionerna har utifrån det agerat på olika sätt.
Region Västerbotten har beslutat att munskydd alltid ska användas inom all vård och omsorg.
– Syftet är att minska smittspridning, det vill säga skydda patienter och omsorgstagare. Det finns studier gjorda på munskydd som visar effekt, säger Anders Johansson, överläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien vid Umeå universitetssjukhus.
Smittan kommer ofta in i äldreomsorgen via antingen personal eller besökare, som kan vara ovetande om att de bär på den.
– I oturliga fall kan man vara smittsam innan symptomen slår till. Det är det svåraste att komma åt – smitta utan symptom – och det är där vi hoppas få en ytterligare effekt via munskydden, säger Anders Johansson.
TT: Vilken skillnad kan munskyddet göra?
– Inte någon stor skillnad tyvärr. Att hålla avstånd, ha de äldre i mindre grupper och följa hygienrutinerna – det är grundpelarna. Sedan försöker vi lägga till munskydd på toppen av allt det andra eftersom studier tyder på att det kan ge ytterligare en skyddseffekt. Men det är bara effektivt om det används tillsammans med det andra, säger Anders Johansson.
Enligt Maria Eriksdotter använder personalen på många äldreboenden redan i dag munskydd eller visir i högre utsträckning än vad rekommendationerna säger. Hur det ser ut inom hemtjänsten är mer osäkert.
Fackförbundet Kommunal, som organiserar en stor del av personalen inom äldreomsorgen, har i dagsläget ingen överblick över hur vanligt det är med munskydd eller visir inom äldreomsorgen. Kommunal tycker att det räcker med munskydd vid risk för misstänkt smitta eller smitta, enligt Peter Larsson, ombudsman på Kommunal.
Men Maria Eriksdotter betonar att åtgärden inte bara handlar om att skydda personalen, utan framför allt de äldre. Om munskydd eller visir skulle bli ett krav istället för en rekommendation skulle efterlevnaden bli bättre, tror hon.
– Det skulle också bli tydligare för personalen vad som gäller. I dag finns det en otydlighet, vad är ansiktsnära vård? När hemtjänstpersonalen ställer in maten i kylskåpet har de inte munskydd. Men sen kanske den äldre personen ropar och snabbt behöver hjälp med något och då skyndar man dit utan skydd ändå, säger hon.
Även hon pekar på den asymptomatiska spridningen som ett problem.
– Smittan kan förstås komma in på olika sätt, men personalen kan vara en väg in för smittan. Det kan vara att du har smittan men inte har några symptom, eller så har du den men det tar någon dag eller två innan du får symptom. Om du då jobbar finns risk för smitta.
Många internationella studier talar för att munskydd kan hjälpa att begränsa smittspridningen, framhåller hon.
– Jag kan inte förstå att man inte använder sig av försiktighetsprincipen. Det finns inga studier som talar för att det är farligt att använda visir och munskydd. När smittspridningen går upp på det här sättet behöver vi verkligen se till att de som är äldre inte blir sjuka, med risk att hamna på sjukhus i svår covid-19 med hög dödlighet.
Enligt Anders Johansson i Umeå skulle det vara önskvärt med nationella rekommendationer kring vårdhygien.
– I dag uppfattar ingen myndighet, varken Folkhälsomyndigheten eller Socialstyrelsen, att den har det fulla ansvaret, säger han.
– Det är lättare att få en policy att fungera om det finns ett tydligt budskap till vården och omsorgen i hela landet. Otydlighet gör att man får sämre följsamhet oavsett vad man säger.
Fakta

Åtgärder för att minska smitta

Folkhälsomyndigheten skriver:

Munskydd eller visir kan övervägas som en extra patientsäkerhetsåtgärd vid ansiktsnära arbete, särskilt där det förekommer många äldre eller andra riskgrupper, såsom i följande situationer:

• i situationer med utbrott inom en verksamhet eller lokalt ökad spridning av covid-19 i samhället. Då kan i första hand munskydd användas.

• så länge risken för covid-19 finns i Sverige. Då kan personal använda munskydd eller visir i samband med ansiktsnära arbete.

När det gäller vård av brukare med misstänkt eller bekräftad covid-19 ska personalen alltid bära munskydd.

Gå till toppen