Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hundmänniska som vill ge hunden mer respekt

Att ta hänsyn till hunden som en egen individ och bygga upp en respektfull relation har alltid känts viktigt och naturligt för Monica Jern. Efter 25 år som aktiv hundägare har hon nu tagit steget att skriva om sina kunskaper och insikter, för att inspirera andra hundägare.

Monica Jern trivs med livet på Tjörn i Bohuslän. "Har man växt upp vid Öresund, behöver man kontakten med havet." På bilden syns de afrikanska urhundarna Gaia och Kasai samt Jack Russell-terriern Herr Sol.
Den 7 november var inbokad för boksläpp hemma på Tjörn. Affischer sattes upp över hela ön. Sedan satte corona-restriktionerna käppar i hjulet.
– Men det känns roligt i alla fall, att vara i hamn. Jag vet hur mycket som kan komma i vägen när man skriver. Det ska hålla hela vägen, säger Monica Jern.
Hon har erfarenhet av att skriva sedan tidigare. 2003 doktorerade Monica i zoologi, vid Göteborgs universitet.
– Jag har alltid varit intresserad av djur och natur och funderade först på att bli veterinär. Sen blev det biologi i stället.
Hon lämnade familjen på Råå och Helsingborg och flyttade till Göteborg när hon var 25 år.
– Efter att jag doktorerat kände jag att forskarvärlden inte passade mig. Jag sökte olika jobb och till slut fick jag nytta av mitt busskörkort. Jag fick jobb som busschaufför på Tjörn.
När Monica fortfarande bodde i Göteborg skaffade hon hund. Hemma på Råå hade de alltid djur. Hon har varit aktiv i flera brukshundsklubbar och även tävlat och hjälpt andra hundägare att skapa en bättre relation till sin hund.
– Det finns så mycket man kan göra för att engagera sin hund med enkla medel. Det behöver inte bli så pretentiöst.
– Hundar är som människor. Om de ligger hemma på soffan för länge får de överskottsenergi och då är det lätt att de hittar på något olämpligt.
Problematiska beteenden kan i många fall åtgärdas genom att aktivera hunden ute på promenad.
– Hunden behöver inte bara springa av sig. Den behöver använda sin hjärna. Man kan göra enkla balansövningar och träna sin hund att söka efter något. Hundar lever ju i dofternas värld. Det är så härligt att se hundar jobba. Vi människor har ju inte alls den möjligheten som de har, att använda luktsinnet på det sättet.
Under sin tid som hundägare kom Monica bland annat i kontakt med hundpsykologen Anders Hallgren. Hon har följt hans arbete och utvecklade själv sin relation till hundar utifrån hans kunskap.
– Anders står för en mjukare linje än den traditionella hårda disciplinen. Har du väl kommit i kontakt med det sättet finns det ingen väg tillbaka.
– Många tror att det i en flock finns en ledare i alla lägen som alla följer. En flock fungerar inte så. Där gör alla vad de är bäst på och de är inte tävlingsinriktade egentligen.
Att skriva sina böcker har varit ett långsiktigt projekt.
– Egentligen var det min förra hund, en schäfer som hette Kos, som tyckte att jag skulle skriva en bok.
Att skriva klart krävde dock mer ledig tid, vilket Monica Jern fick när hon bröt foten och tvingades sitta hemma med gips i tio veckor.
– När jag började jobba igen tog jag tjänstledigt en dag i veckan för att fullfölja mina bokprojekt. Jag tänkte: Vem ska ta mig på allvar om jag inte själv gör det? Därför ger jag också ut böckerna på eget förlag.
Nu är hon dock övertygad om att fler kan ha både nytta och nöje av hennes böcker och insikter.
– Det ska ju vara roligt och givande att ha hund. Då krävs det lite engagemang från både hundens och hundägarens sida.
Fakta

Monica Jern

Aktuell: Har nyligen släppt två böcker på eget förlag om att som hundägare aktivera sin hund och bygga upp en ömsesidig och respektfull relation.

Född: I Helsingborg 1967. Uppvuxen på Råå. “Jag är yngsta dottern till Britten och Nisse Snickare. Min far hade snickerifirman Svensson & Co."

Bor: På Tjörn sedan 15 år.

Familj: Gift med Niklas Jern. Hundarna Herr Sol (en Jack Russell) samt de afrikanska urhundarna (av rasen Basenji), Gaia och Kasai. Fyra systrar i Helsingborg.

Gör: Författare och busschaufför.

Utbildning: Studerade till biolog. Doktorerade i zoologi vid Göteborgs universitet 2003 på ämnet fladdermöss och hur de jagar insekter med hjälp av ekolokalisering.

Fritid: Renoverar sitt hus som är en gammal skola. Sköter om trädgården. Skriver. Tar hand om sina hundar och hjälper andra hundägare att förbättra relationen till sina djur.

(Böckerna "Gott hundliv" och "Ljudliga ljuvliga hundar" kan beställas på jernlitteratur@telia.com)

Gå till toppen