Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”minPensions ambition: Erbjuda möjlighet att se hur hållbart pensionspengar är placerade.”

Jag vågar påstå att minPension ligger i framkant när det gäller att hitta nya skärningspunkter för hur människor ska kunna använda pensionsinformationen på bästa sätt. Det skriver Johan Hellman, vice vd på minPension.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag har stor förståelse för åsikten att det ska kunna gå att utläsa hur tjänstepensionen placeras och hur det påverkar klimatet, skriver Johan Hellman.

Bild: Martin Meissner

Annons

Intresset för minPension.se växer stadigt. Varje år vill nya generationer av kommande pensionärer veta hur stor deras pension blir. Det är inte bara de som närmar sig pensionsåldern som är nyfikna. Även yngre människor vill veta hur mycket de hittills har tjänat in till sin pension.

I takt med det stigande intresset har minPension.se – en privat-offentlig samverkan mellan staten och pensionsbolagen – utvecklats när nya tekniska lösningar gjort det möjligt. Sedan starten 2004 har tillströmningen av användare varit stor. Nyligen passerade minPension.se fyra miljoner registrerade användare. Det stora intresset beror bland annat på att tjänsten under 16 år utvecklats efter användarnas behov.

Jag vågar påstå att minPension ligger i framkant när det gäller att hitta nya skärningspunkter för hur människor ska kunna använda pensionsinformationen på bästa sätt.

Annons

När minPension drog i gång 2004 var människors efterfrågan på information kring sina pensioner betydligt mindre än idag. Nu har diskussioner om pensionsålder, hur pensionspengar placeras och hur mycket man får i plånboken när pensionen väl kommer blivit betydligt mer omfattande. Jag har därför stor förståelse för åsikten att det ska kunna gå att utläsa hur tjänstepensionen placeras och hur det påverkar klimatet, så som nio företrädare för miljörörelsen för fram (Aktuella frågor 8/11). De vill att information om pensionens klimatpåverkan görs lättillgänglig på minPension.se. Deras tanke är att tjänstepensionen ska kunna bidra till klimatomställningen.

Annons

Jag delar uppfattningen att alltfler människor är intresserade av hållbarhetsfrågor och vill veta och kunna välja var deras pensionspengar placeras. minPension har sedan en tid tillbaka undersökt möjligheterna att kunna redovisa någon form av översikt om hur pensionskapitalet är placerat ur hållbarhetssynpunkt. Viljan finns, men det saknas några pusselbitar.

Staten och pensionsbolagen behöver förändra minPensions uppdrag eftersom hållbarhet idag ligger utanför det. En annan utmaning, och kanske den svårare av dem, är att en stor del av våra pensioner ligger i så kallade förmånsbestämda och traditionella pensionslösningar, som saknar hållbarhetsinformation.

Annons

För att en översikt när det gäller hållbarhet ska kunna visas för pensionslösningar måste pensionsbolagen som levererar pensionsinformation till minPension komma överens om hur flera grundläggande praktiska problem ska lösas. Det handlar till exempel om standardisering och enhetlig klassificering. Just nu pågår flera projekt som kan leda arbetet med hållbarhetsredovisningar framåt.

Precis som de nio företrädarna för miljörörelsen tar upp finns det idag hållbarhetsinformation om de pensioner som placerats i fonder hos de flesta pensionsbolag. Också hos Pensionsmyndigheten kan man se hållbarhetsredovisningar om premiepensionen. De flesta pensionsbolag har liknande funktioner för att man ska kunna välja att förvalta sina pensioner hållbart.

Annons

På minPension.se kan man se hela sitt pensionskapital, men inte göra några ändringar i sina val av fonder. För att göra ändringar måste man besöka pensionsbolag, de valcentraler som administrerar pensioner eller Pensionsmyndigheten.

minPension följer utvecklingen inom hållbarhetsområdet noga och har som ambition att i en nära framtid kunna erbjuda människor möjlighet att se hur hållbart deras pensionspengar är placerade. Två saker krävs för att det ska kunna bli verklighet. En standardisering eller taxonomi när det gäller hur vi ska mäta hållbarhet och det måste fungera tekniskt. Först då blir det möjligt för minPension.se att redovisa hela pensionen ur ett hållbarhetsperspektiv. Och ytterligare utöka servicen till användarna.

Annons

Johan Hellman, vice vd på minPension.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy