Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Rotvälta” utsedd till årets bästa kriminalroman

Författaren Tove Alsterdal tar hem utmärkelsen årets bästa svenska kriminalroman för andra gången. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Författaren Tove Alsterdals roman ”Rotvälta” utses till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. ”En polisroman med originellt genomfört återvändartema och Ådalen som fond”, skriver juryn i sin motivering. ”Rotvälta” är Alsterdals sjätte deckare och följer polisen Eira Sjödin.
Tove Alsterdal har fått priset en gång tidigare, 2014, för ”Låt mig ta din hand”. Debutpriset tilldelas Maria Grunds ”Dödssynden” med motiveringen ”en brutal och traumafylld intrig i okänd miljö”.
Kalle Holmqvists ”Det går en mördare lös – en historia från 1721” prisas som bästa barn- och ungdomsdeckare. ”Ett originellt och spännande äventyr, berättat med god pedagogik och historisk relief”, skriver Deckarakademin.
Deon Meyers ”Villebråd” utsågs till bästa översatta kriminalroman. ”Villebråd” har originaltiteln ”Prooi” och har översatts av Mia Gahne.
Gå till toppen