Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fröjdstipendiet ska uppmuntra “dolda hjältinnor”

Eva Jagrell blev inspirerad av att så många redan läst och återkopplat kring hennes senaste bok - sannsagan “Den otroliga historien om duvungen Fröjd”. Därför startar hon nu Fröjdstipendiet.
– Jag ville göra något vidare och då dök idén om Fröjdstipendiet upp, säger Eva.

Eva Jagrell startar ett stipendium för kvinnor - "dolda hjältinnor". I år har hon utsett pristagaren själv. Nästa år får allmäheten komma med förslag och då utgör Jagrell tillsammans med maken Bengt Forssberg juryn.Bild: Johan W Jönsson/arkiv
Stipendiet riktas mot kvinnor. En eller två kommer varje år att få ta emot stipendiet på Annadagen den 9 december.
– Det ska gå till kvinnor som stått för dolda gärningar i Laholm - till dolda hjältinnor som kanske för det mesta verkar i det tysta, säger Eva.
Kriterierna är att det ska vara nu levande kvinnor som är eller har varit inspirerande förebilder och spridit frihet och fröjd till andra.
När stipendiet 2020 för första gången delas ut har Eva Jagrell själv utsett mottagaren.
– Det går till någon eller några som varit förebilder och inspiration för mig sedan jag kom till Laholm 1969. Kvinnor som visat prov på medmänsklighet och nästakärlek.
Till nästa års stipendium går det bra för allmänheten att nominera nya hjältinnor. Eva Jagrell och hennes make Bengt Forssberg utgör juryn.
Stipendiet är på 2000 kronor. 1000 går till stipendiaten själv och 1000 kronor får mottagaren skänka till valfri organisation. Stipendiaten får även boken om Fröjd samt ett personligt diplom.
Duvan Fröjd i boken skriven av Eva Jagrell. Bengt Forssberg har målat.Bild: Johan W Jönsson/arkiv
Gå till toppen