Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Lindgren: Publiken är intelligent nog att hantera en lättsam feelgood-satir i ”Svenska Nyheter”

Ingen av oss är så mäktig, god eller felfri att vi inte förtjänar att drivas med.

Michael Lindgren.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Jag kan i relation till vår ”Svenska Nyheter”-sång inte låta bli att reflektera över vilka som blivit argast på mig och mina tv-humor-kollegor genom åren. Ilske-topplistan innehåller ryska kulturattachén (“Tingaliin”, Melodifestivalen), Kinas ambassadör Gui Congyou, Friskolornas riksförbund, islamister (”Svenska Nyheter”), nynazister (“Blanda upp”, ”Grotesco”). Och nu Petter Larsson. Det som förenar alla dessa är till synes benhårda idéer om hur världen är funtad. Men ingen av oss är så mäktig, god eller felfri att vi inte förtjänar att drivas med.
Och nog bemötte jag Larssons kritik i sak när jag förklarade att det han uppfattar som högervinkling i valet av medverkande i så fall beror på att vänstern tackat nej?
Sen är det så finurligt ordnat att den som skämtar bjussigast med sig själv ofta går segrande ur en humorfight. Jag håller med Ann Heberlein när hon skriver att denna självdistans är “ytterst attraktiv”. Och det verkar större delen av publiken också göra.
Jag tror inte sången vrider politiken åt något håll. Den är ett skämt. Men folk har bland annat fått en upplevelse av att Greider, Strandhäll och Wolodarski kan förstå hur de uppfattas från ett högerperspektiv – vilket kanske gör ett eller annat “högertroll” lite mer benäget att lyssna på vad de har att säga när de pratar allvar. Det betyder inte att någon part plötsligt håller med sin meningsmotståndare. Publiken är intelligent nog att hålla isär sina tankar om vilken politik som är bäst för Sverige från en lättsam feelgood-satir i ”Svenska Nyheter”.
Och – varför skulle SVT inte göra humor som ibland roar även dem som Petter Larsson med illa dolt förakt benämner “Sverigevänner”? Själv tror jag att det är positivt om svenska folket inte bara skrattar åt varandra, utan också tillsammans emellanåt.
Nej Petter Larsson, det är inte du som är odjuret. Men din mycket mänskliga instinkt att vilja begränsa vissa meningsmotståndares utrymme är det. Jag förstår att du kämpar mot fascismen, och jag är din vapenbroder i den kampen. Men fienden måste vara verklig. Man ska inte ropa ¡no pasaran! förrän vargen kommer.
Gå till toppen