Annons

Annons

Annons

Krogrecensioner

Dygnet Runt
Tidlösa klassikern Carl Fredrik lyckas med sina säkra kort

Text

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Pampigt och mysigt på Carl Fredrik, som haft samma ägare och kock i 22 år.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Orter som blommar upp några veckor på sommaren brukar dra till sig krogar som vill slå mynt av generösa och kapitalstarka sommargäster. Skälderviken – mitt emellan Ängelholm och Vejbystrand – är en sådan idyllisk liten ort, men Restaurang Carl Fredrik är ingen sådan krog. Här, på torget vid Ica-affären, har Fredrik Rosenqvist lagat och ofta själv serverat sin mat i snart 22 år.

Det är fem och ett halvt år sedan Krogen var här senast och då hamnade orden ”varmt, mysigt och gott” i rubriken. Menyn är förändrad sedan dess, vinlistan likaså. Men känslan är densamma: att sätta fötterna på tröskeln till det här gamla posthuset lockar fram en känsla av att komma hem till en vän.

Menyn är inget för den som hoppas på vilda utsvävningar. Tre förrätter, fyra huvudrätter, fyra desserter och fyra valmöjligheter till barnen är vad vi har att välja på. Och här satsas det framför allt på säkra kort.

Annons

Annons

Fisksoppan (110 kronor som förrätt, 210 som huvudrätt) har funnits på menyn sedan starten 1998. Vi inleder med en sådan och en carpaccio (135 kronor) och det är två stadiga och högklassiga rätter. Självlärde kocken Fredrik Rosenqvist sköter hela ruljansen den här kvällen: småpratar vid borden, tar upp beställningar, berättar om maten, lagar den och serverar oss.

Fisksoppan lever upp till sitt rykte som paradrätt: den är elegant och kommer med både balanserade smaker och spänstig fisk. Ett glas Zonin prosecco (120 kronor) bildar ett gediget komplement. Carpaccion på kalvrygg kommer i klassiskt sällskap: pinjenötter, riven Grana padano, tryffelkräm och olivolja. Varenda smak går i takt. Vi gläds åt att hitta Rosenberg Monterosa Marche Rosso (90 kronor för ett glas) på menyn, det är ett balanserat rött vin och det passar alldeles utmärkt till.

Restaurangen finns i ett gammalt posthus som enligt recensenten ”lockar fram en känsla av att komma hem till en vän.”

Bild: Niklas Gustavsson

Till huvudrätt fastnar vi för grillad ryggbiff (295 kronor) och halstrad gösfilé (235 kronor). Köttet är tillagat med varsam hand och kommer in med persiljerotspuré, potatiskaka, höstprimörer och rödvinssås. Det är vad det låter som: klassiskt gott. Även gösfilén är fin i konsistensen, men ska vi vara petiga tycker vi att såsen är både i tjockaste och sötaste laget. Men det blir ändå en gedigen rätt ihop med rimmad gurka och Amandinepotatis.

Annons

Redan när vi skulle beställa fick vi rådet att vänta med efterrättsbeställning och så här långt in på kvällen förstår vi varför. Portionerna är inte överdrivet stora på något sätt, men efter en förrätt och en huvudrätt finns det inte mycket plats över i magarna till dessert. Vi delar en banoffeepaj (95 kronor) och det är en fint avvägd historia av digestivesmul, dulche de leche, banan, grädde, mandel och choklad. En enkel men barnsligt god efterrätt och de saltade mandlarna, till skillnad från det traditionella daimkrosset, rundar av perfekt.

Annons

Sommargästerna och de ljumma vindarna känns väldigt avlägsna en vardag i november, men Carl Fredrik är ett alldeles utmärkt skäl att ändå ta vägen förbi Skälderviken.

Fakta

Restaurang Carl Fredrik

Profil: Avspänd men lyxig kvarterskrog.

Prisnivå: Medel. Förrätter: 110–135 kronor. Varmrätter: 210–295 kronor. Desserter: 48–95 kronor.

Adress: Adress: Torgvägen 1, 262 61 Skälderviken, Tel: 0431-254 44. www.carlfredrik.nu

Öppettider a la carte: Tisdag–lördag från 18, söndagar från 13.

Alternativ: På söndagar serveras wallenbergare för 140 kronor.

Tillgänglighet: God. Parkering intill restaurangen. Några trappsteg upp till restaurangen, men ramp finns. Och därefter finns allt nåbart på samma våningsplan.

Fakta

TOTAL POÄNG: 15

Mat: 4

Säkra kort, men kvalitet och hög klass rakt igenom.

Service: 3

Här var servitör och kock samma person, så vi fick klara oss själva mellan varven. Men servicen är genuin och kunnig. Trean är stark.

Atmosfär: 4

En pampig och mysigt ombonad lokal (som inte skulle göra bort sig som scen i en filminspelning).

Prisvärde: 4

Det finns billigare restauranger, men man får mycket kvalitet för de här extra kronorna.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan