Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det förefaller som om KD har missförstått en del när det gäller asylprocessen.”

Det står givetvis Kristdemokraterna fritt att tycka att det bör inrättas stängda områden i Sverige där man får sin asylansökan prövad. Men de motiv som förs fram bör baseras på fakta. Det skriver Fredrik Söderberg Bruce, tillförordnad presschef vid Migrationsverket.

Enligt Anefur och Jacobsson bör fingeravtryck tas för att se om personen i fråga redan har sökt asyl i ett annat EU-land eller begått brott. Det är ett uppdrag Migrationsverket (som tidigare hette Invandrarverket) haft i 23 år, skriver artikelförfattaren.Bild: Marcus Ericsson/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Riksdagsledamöterna Michael Anefur och Magnus Jacobsson (KD) anser att den som söker asyl i Sverige ska anvisas plats på ett avgränsat och stängt område, ett asylansökningsområde (Aktuella frågor 10/11).
Det står givetvis Kristdemokraterna fritt att tycka att det bör inrättas stängda områden i Sverige där man får sin asylansökan prövad. Det är politikernas uppgift att utforma framtidens migrationssystem. Men de motiv som förs fram för att inrätta sådana asylzoner som Michael Anefur och Magnus Jacobsson förespråkar bör baseras på fakta.
Här är några exempel på sådant som de två riksdagsledamöterna förefaller ha missförstått:
• De föreslår att när den sökande kommer till asylansökningsområdet ska hans eller hennes identitet efterforskas och fastslås. Att myndigheterna ska utreda identiteten på den som söker asyl är en ordning som gällt sedan Sverige införde reglerad invandring i slutet av 1960-talet.
• Enligt Anefur och Jacobsson bör fingeravtryck tas för att se om personen i fråga redan har sökt asyl i ett annat EU-land eller begått brott. Det är ett uppdrag Migrationsverket (som tidigare hette Invandrarverket) haft i 23 år.
Vad de två riksdagsledamöterna menar med att ”Sveriges asylsystem har brister i rättssäkerheten” preciserar de inte närmare, men låt mig ändå konstatera att FN:s flyktingorgan UNCHR pekat ut Sverige som ett av världens mest rättssäkra länder när det gäller asylprocessen. Nästan alla Migrationsverkets avslagsbeslut överklagas till domstol och domstolarna är den yttersta garanten för rättssäkerheten i Sverige.
För att undvika missförstånd kring vilka regelverk som gäller i asylfrågor har Migrationsverket samlat mycket information på sin webbplats. Läs mer där.
Fredrik Söderberg Bruce, tillförordnad presschef vid Migrationsverket.
Gå till toppen