Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ta inte friheten ifrån Skånes ungdomar.

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund, hoppas på ett ja till Fritt sök.Bild: Emil Langvad
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Tänk om det fanns ett system så att alla ungdomar i Skåne fritt kunde söka gymnasieutbildning – oberoende av i vilken kommun de råkar bo. Varje elev skulle få chansen att söka sig till sitt favoritprogram och ingen av alla dessa skånska kommungränser skulle få lägga hinder i vägen för ungas drömmar. Tala om valfrihet.
Det systemet finns redan. Det kallas Fritt sök. Det har funnits sedan 2009 och får 33 kommuner i Skåne och fyra i västra Blekinge att samverka kring gymnasieskolan.
Men frågan är hur länge Fritt sök överlever. Under onsdagen ska Lunds kommunstyrelse ta upp ämnet: lämna samarbetet i en ”luxit” – en egen lundensisk skolvariant av brexit, kräva omförhandlingar eller fortsätta ungefär som idag? Åsikterna skär som varma knivar i smör mellan de politiska blocken och inte sällan inom block och partier.
Frågan är om Moderaterna, som i praktiken kan bli vågmästare i denna skolfråga, gör gemensam sak med Socialdemokraterna och Förnyalund, FNL, och vill säga upp Fritt sök.
Strider har blossat upp under flera år och utbildningsstaden Lund står i centrum. Det är ofta hit elever söker sig. Av de nästan 7 200 elever som går i Lunds kommunala gymnasieskolor kommer cirka 3 000 från Lund, nästan 800 från Kävlinge och lika många från Lomma, medan hundratals lockas från Staffanstorp, Eslöv, Malmö, Burlöv, Höör eller Hörby. Övriga kommuner förser Lundaskolorna med totalt 900 elever.
Det är inte konstigt att det gnisslar och glunkas kring ett så stort och viktigt samarbete.
Ofta har det sagts att elever från Lund missgynnats när söktrycket ökat och ungdomar från den egna kommunen har svårt att komma in på ”sitt” favoritprogram när antagningspoängen pressats uppåt. Ibland har det handlat om att omgivande kommuner klagat över hur mycket de behövt betala för att Lund fixar gymnasieutbildningar. Frågor kring hur mycket pengar övriga kommuner ska lägga på egna gymnasieskolor är ständigt aktuella.
Så visst uppstår groll. Men ska det få äventyra en i grunden lysande idé där en stor region delar på ansvaret och kommuner är med och betalar för att en attraktiv lärdomsstad lockar ungdomar från när och fjärran? Det vore orimligt.
Inom Stockholms län finns ett liknande samarbete som Fritt sök. Kring Göteborg likaså, där förs en dialog mellan 13 kommuner. Också skåningar och blekingar måste kunna nå kompromisser och utvecklade samarbeten.
”Skulle det nu visa sig att en av våra medlemmar lämnar, så får det förödande konsekvenser för alla ungdomar i Skåne”, säger Patric Åberg (M), ordförande i Skånes Kommuner, som tidigare hette Kommunförbundet Skåne och som administrerar Fritt sök, i SVT Nyheter.
För det är just det. De förödande konsekvenserna för ungdomarna.
Som kommunpolitiker, eller som skånsk skattebetalare, eller som vårdnadshavare till en tonåring i regionen, går det säkert att fastna för det ena eller andra skälet till varför antagningen till gymnasieskolan bör utformas på det ena eller andra sättet.
Men behöver regionen en ökad osäkerhet på skolområdet? Behövs det mer byråkrati när kommunerna ska slåss om vilken elev som ska få välja vilken skola? Vill fler kommuner bygga nya skolor och kanske en vacker dag stå med tomma gymnasieplatser?
Snart, den 11 december, presenterar Skånes Kommuner en ny utredning kring hur transparensen och kostnadsfördelningen i Fritt sök kan bli bättre. Varför inte titta närmare på slutsatserna där för att öka chanserna att enas om framtiden?
Det finns något paradoxalt över att just Moderaterna tycks kunna avgöra om Lund säger ja eller nej till Fritt sök. Häromdagen i denna tidning (26/11) vädjade ledande moderater i andra skånska kommuner till M i Lund att inte säga upp avtalet. Och inte nog med det. Fritt sök är en reform som kan beskrivas som en ungdomarnas egen frihetsreform. Eller, om man så vill, en ungdomarnas egen valfrihetsreform.
Frihet och valfrihet kan inte ha blivit oviktiga storheter för Moderaterna. Inte heller i Lund.
Gå till toppen