Annons

Annons

Annons

Annons

kulturSex & Kärlek

Inas Hamdan
Jag vill leva i ett sexliberalt samhälle – för jag vet vad motsatsen är

Om du inte vill ligga runt, gör inte det. Men bidra inte till en norm som begränsar andra.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Daniel Bockwoldt

Annons

Jag var nog inte ens tio år när jag såg bilden nedan första gången. En klubba täckt av flugor – och en med ett omslag som hindrar flugorna från att komma åt den. Omslaget används som metafor för en slöja: precis som ingen vill ha en klubba täckt av insekter vill ingen ha en kvinna som har rörts eller setts av flera män.

Det här var en gång i tiden ett vanligt synsätt i Sverige, och det hamras fortfarande in i miljontals små tjejer världen över som sedan för vidare samma attityder när de växer upp.

Annons

När jag som tonåring fick höra varningar om det sexliberala samhället kom de inte bara från manliga religiösa ledare – utan ännu oftare från kvinnor.

Annons

Fundamentalisterna anser att kvinnor i väst blir behandlade som ”horor” eftersom män har sex med dem utanför äktenskapet. Det ses som helt otänkbart att en kvinna vill ha sex av andra skäl än att bilda familj eller att tillfredsställa sin man.

Därför känner jag olust när jag nu läser kritik på kultursidor mot Sveriges frihetliga syn på sex. De svenska ”sexnegativa” debattörerna är inte lika radikala, men de använder liknande begrepp. Grunden till kritiken är densamma: tron att kortsiktiga sexuella begär leder till moraliskt förfall.

Jag förstår att relationer är svåra. Jag förstår skribenterna Josefin Holmströms (SvD) och Lisa Magnussons (DN) frustration över “kanske-män” som aldrig vill ha något seriöst. Jag förstår även dem som går steget längre och använder samma retorik som den jag växte upp med, som när Saga Cavallin (Expressen) menar att Tinder har gjort kvinnor till ”obetalda horor”.

Men vad är alternativet?

Samhällen som förkastar sexuell frihet finns redan. Det är samhällen där man visar upp en fasad av kyskhet och stabilitet. Ansvaret för att upprätthålla denna fasad faller på kvinnan. För att motverka villkorslöst sex betraktas en sexuellt aktiv kvinna som en ”hora” eller som förstörd, eftersom mannens drifter ses som okontrollerbara. Inga kulturdebattörer önskar sig väl detta, men det riskerar att bli konsekvensen om man idealiserar ”sexnegativitet” och gör det till en norm.

Annons

Annons

Mannen är inte heller helt förskonad, för hans drifter stämplas som smutsiga, vilket gör det svårare för honom att uttrycka sin sexualitet på ett hälsosamt sätt. Riskerna med att vara öppen kring sex är exempelvis en trolig orsak till att konservativa stater i USA har högst andel tonårsgraviditeter.

Fasaden leder bara till mindre kunskap, mer förtryck och osäkert sex.

Vi borde i stället ta fasta på det Lisa Magnusson själv skriver: Det är inte bara kvinnor som behöver närhet. “Kanskemannen” kommer inte att bli din drömprins bara för att tillfälligt sex blir tabu, och din drömprins kommer att vara där för dig oavsett om kulturen är sexliberal eller ej.

Själv har jag aldrig varit intresserad av Tinderlivet. Jag har lagt min energi på att hitta relationer med personer som har samma värderingar istället för att försöka tvinga ”kanskemän” att stanna kvar. För jag vet att det som är jobbigt med sexuell frihet bara förvärras om vi försöker kontrollera människor. Jag vet att även jag är friare i ett sexliberalt samhälle.

Om du inte vill ligga runt, gör inte det. Men se till att inte bidra till en norm som begränsar andra.

Annons

Annons

Till toppen av sidan