Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny forskning: Män känner att de har mindre makt i privatlivet

Män har inte mer makt än kvinnor. Den slutsatsen dras i ny forskning, där utgångspunkten är vad människor själva upplever att de har inflytande över i sina liv och vad de tycker är viktigast.
– Vi måste bredda begreppet makt och även belysa mäns svaga områden i genusdebatten, säger Sverker Sikström, professor i kognitiv psykologi vid Lunds universitet.

”Det finns inga bra objektiva mått på makt. Därför har vi vägt samman deltagarnas upplevelse av makt inom olika områden”, förklarar Sverker Sikström, professor vid institutionen för psykologi i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Han har tillsammans med andra forskare i Lund, Stockholm och Gävle studerat hur människor uppfattar makt. Omkring 800 personer, varav de flesta bosatta i USA, har deltagit i två studier via en webbtjänst.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen