Annons

Annons

Coronapandemin

Regiondirektören: Vi är redo för massvaccinering

Äldre och multisjuka kommer att få sitt covid-vaccin på vårdcentralerna. När vaccineringen senare under 2021 öppnas för allmänheten i Skåne blir det troligen hos privata vårdgivare, ungefär som med antikroppstesterna. Så ser planeringen ut.

Först äldre, sjuka och vårdpersonal. Sedan erbjuds det till alla skåningar över 18 år. Så ser prioriteringen ut för skånsk massvaccinering under 2021.

Bild: Kallestad, Gorm

Annons

– Igår gav jag besked om att dra igång upphandling av vaccineringsverksamheten, säger regiondirektören Alf Jönsson.

Skillnaden mot antikroppstesterna, där sex privata vårdgivare snabbt slog upp mottagningar över hela Skåne, är covid-19-vaccinering mycket mer omfattande. Det behövs större lokaler när flera hundra tusen skåningar ska vaccineras, påpekar Alf Jönsson.

– Vi i Skåne är beredda för massvaccinering, även om vi vet att det innebär logistiska utmaningar.

Men han är inte orolig för brist på vaccineringspersonal.

– Vi kommer att ta in folk, många hör av sig redan. Vi kan ha pensionerade sjuksköterskor och medarbetare. Vi stuvar om så att detta löser sig - det bara måste lösas.

– Jag kommer inte att spara på något för att se till att detta blir genomfört, försäkrar Alf Jönsson.

Riskgrupper och vårdpersonal kommer att erbjudas vaccin först, troligen i början på nästa år. Senare under 2021 blir det tillgängligt för alla andra över 18 år. Det blir en enorm massa vaccineringar, eftersom vaccinet måste tas i två omgångar.

Annons

Annons

Inom Region Skåne finns en styrgrupp, en mer praktiskt inriktad arbetsgrupp och en koordinator.

– Det namnet hoppas jag kunna presentera i nästa vecka, säger Alf Jönsson.

– Men det finns ju tusen frågor att besvara. Av de tre varianterna vaccin som finns ska en del förvaras i kyl, en del i -20 graders frys och en del i -70-frysar. Vi vet inte i omfattning, vilket vaccin som kommer och vilken leverantör - inte heller vilket som blir godkänt först.

I förberedelserna har man inventerat fryskapacitet ute i Skåne. Det är en av de saker som arbetsgruppen jobbat med.

Men att Skåne kommer att klara en massvaccinering under 2021 är Alf Jönsson inte orolig över.

– Vi har klarat det förr. Vid vaccineringen mot svininfluensa 2009 tog man just riskgrupperna först på vårdcentraler. Men här ska varje person vaccineras två gånger, det är ett helt annat tryck. Därför krävs nationell samordning kring leveranser, genomförande och kommunikation.

Regiondirektören Alf Jönsson kom med positiva besked om vaccinplaneringen, och smittskyddsläkaren Eva Melander hade bistra budskap om ökad smitta på Region Skånes presskonferens.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Annons

På Region Skånes presskonferens var beskeden annars bistra. Förra veckan innebar ett nytt rekord i antal konstaterade fall av covid-19 med 5 695 fall.

– Och vi ser tyvärr ingen avflackning av den uppåtgående kurvan än, och ökningen sker i alla åldrar och även bland äldre, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.

– Vi har smitta på våra äldreboenden och det leder till smittutredningar på många håll i länet.

Fler smittade och högre andel smittade finns i storstäderna Malmö och Helsingborg. Men samhällssmittan är utbredd i alla delar av Skåne.

– Man kan inte slappna av någonstans, sade Eva Melander och återkom till det enda som säkert skyddar:

– Håll avstånd, håll avstånd och håll avstånd!

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy