Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Räkna med fler planer att rädda L.

Sabuni, behöver stöd?Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Till de mer intressanta efterskalven som följt på Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning på onsdagen hör reaktionen från den S-anknutna tankesmedjan Tiden.
Socialdemokraterna tappade 4,3 procentenheter och fick ”bara” 29,4 procent i mätningen. Man skulle kunna tro att Tiden i det läget vill se sätt att rädda S, men nej, tankesmedjan väljer att istället lansera en ”räddningsaktion” för de krisdrabbade Liberalerna, som fick 3,0 procent – partiets sämsta resultat någonsin hos SCB.
Tidens tankegång, som snappats upp av Svenska Dagbladets politiske analytiker Göran Eriksson, går ungefär så här:
Katastrofsiffran för L ökar det inre trycket i Liberalerna att ”byta block”. I det läget bör socialdemokrater agera så att Nyamko Sabuni inte överger samarbetet med S och avsätter statsminister Löfven för att istället markera samhörighet med M och KD. Och hur skulle S göra det, enligt Tiden?
Jo, S borde öppna för att diskutera "L-frågor" som att satsa på kärnkraft, förstatliga skolan och överge alliansfriheten för att delta i ett framtida EU-försvar.
Som om S inte redan retat upp de röda styrkorna.
Om S politiskt vill närma sig L räcker det att ta en titt i det 73-punktsprogram som banade Löfvens väg till makten. Här finns massor av liberal politik, som S redan skrivit under på. Snabba vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända, en reformerad bostadspolitik, en nyformad arbetsrätt. Varsågod, här finns att göra.
Tidens initiativ bör få en konsekvens till. Att Ulf Kristersson, M-ledaren som suktar efter statsministerposten, vaknar till och gör en moderat räddningsaktion för L. Överst på hans lista borde stå att stärka det egna partiets liberala flygel och se till att liberaler – både i L och C – bemöts med respekt istället för bittra taggar utåt och hån om S-gullande.
Gå till toppen