Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Smittan ökar ”dramatiskt” – mass-sms skickades ut till 47 000 helsingborgare

På fredagen skickade Helsingborgs stad sms till tusentals helsingborgare för att varna om att kurvan över nya coronafall pekar åt helt fel håll. Sms-utskicket fick kommunens webbplats att krascha tillfälligt.

Text

Följande sms skickades ut till 47 000 mobilanvändare i Helsingborgstrakten på fredagseftermiddagen.

Annons

”Smittspridningen av coronaviruset ökar just nu dramatiskt i Helsingborg.” Så lydde texten i ett sms som 47 000 helsingborgare fick vid 16-tiden på fredagen.

I sms-et fanns även en länk till information om smittspridningen på kommunens webbplats.

– Det är ett mycket allvarligt läge vad gäller smittspridningen, säger Cecilia Eklund, presschef på Helsingborgs stad.

Förra veckans 1 015 nya fall av covid-19 i Helsingborg motsvarar 69 nya fall per 10 000 invånare, klart högst bland Skånes kommuner och även den högsta siffran i hela södra Sverige. Bara fem kommuner i landet har högre smittspridning: Älvsbyn, Årjäng, Timrå, Skellefteå och Sundsvall.

Annons

Och det var alltså det som fick stadens centrala krisledning att skicka ut ett meddelande till helsingborgarna.

Annons

HD har sökt kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) för att ställa frågor om smittspridningen och mass-sms:et som gick ut på fredagen. Peter Danielsson hänvisar till en pressträff som ska hållas på måndagen, men har lämnat en kort skriftlig kommentar:

”Vi är i ett ytterst allvarligt läge gällande smittspridningen av corona i Helsingborg. Jag vill verkligen uppmana våra invånare att följa den uppmaning som nu gått ut från staden. Det är av yttersta vikt att vi alla tar ett gemensamt ansvar för att stoppa smittspridningen”.

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Bild: Sven-Erik Svensson

HD har talat med Lars Thunberg (Kd), ordföranden i vård och omsorgsnämnden, som sent på fredagseftermiddagen sa till HD att han inte kände till utskicket och därmed inte kunde lämna någon kommentar. Han hänvisar till presstalesperson Cecilia Eklund för information.

Sms:et skickades till 47 000 mobilnummer registrerade i Helsingborg. Kort därefter blev kommunens webbplats, som meddelandet hänvisade till, överbelastad.

– Vi håller på att förstärka sidan eftersom många har varit inne och läst samtidigt, men där finns uppdaterad information att läsa, säger Cecilia Eklund.

Kommunen kommer att gå ut med mer information om smittoläget och beredskapen i Helsingborg vid en pressträff på måndag klockan 10, men ville alltså inte vänta hela helgen med att varna helsingborgarna.

Annons

– Vi hoppas att människor inser allvaret, att de följer de riktlinjer som finns, säger Cecilia Eklund.

Annons

Inom vård- och omsorgsnämndens och socialnämndens verksamheter fanns på torsdagen 85 personer med misstänkt eller konstaterad covid-19. Bekräftad smitta fanns då i hemvården, på LSS-boenden och på 7 av 18 vårdboenden.

Fakta

Informationen på Helsingborgs stads webbplats

Smittspridningen av coronaviruset ökar just nu dramatiskt i Helsingborg. Vi har flest nya fall av covid-19 i Skåne och är bland de sex kommuner i Sverige som har störst smittspridning. Därför måste vi alla nu ta ett gemensamt ansvar för att minska smittspridningen.

Det krävs nu att vi tar krafttag för att dämpa spridningen av covid-19 i samhället. Du kan hjälpa till att bromsa smittan genom att tvätta händerna regelbundet, avstå sociala sammanhang, undvika platser där det kan uppstå trängsel och stanna hemma om du känner dig sjuk.

Vi uppmanar samtliga invånare att ta rekommendationerna på största allvar under de närmsta veckorna. Det du väljer att göra nu kommer ha skillnad längre fram och kan ha stor betydelse för utvecklingen i Helsingborg.

Även om du själv inte är orolig för din hälsa så kan du råka smitta någon som blir allvarligt sjuk. Vi måste hjälpas åt nu för att skydda varandra och för att sjukvården ska orka ta hand om dem som behöver vård.

Följ de skärpta råden

•Det är nu viktigare än någonsin att följa de skärpta råden som gäller för Skåne. Det är inte fel att i detta läge vara ännu mer försiktig, med tanke på den speciella situation som vi har i Helsingborg.

•Undvik att umgås inomhus med andra personer än de som du bor med. Risken för att bli smittad ökar när du träffar andra än de som du bor med eller träffar regelbundet. Du som bor ensam kan umgås med några få personer. Undvik att ordna eller delta i fester och andra privata tillställningar.

•Undvik att åka tåg, buss eller annan kollektivtrafik. Du kan resa om du måste, till exempel resa till jobb, skola eller för att söka vård. Håll då avstånd och låt andra stiga av innan du stiger på.

•Undvik att vara i en inomhusmiljö där det finns risk för trängsel, till exempel affärer och köpcentrum. Du kan fortfarande besöka en affär om du måste, till exempel apotek eller livsmedelsaffär. Undvik alla miljöer och platser där många personer vistas samtidigt.

•Du som är över 15 år bör låta bli all idrottsverksamhet. Det gäller inte för yrkesidrottare eller dig som går på idrottsgymnasium. Alla ska undvika idrottsanläggningar, gym och badhus. Träna ensam eller utomhus. Oavsett ålder bör alla låta bli att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många personer möts och där resor är nödvändiga.

•Undvik fysiska möten, kurser, konferenser, konserter och föreställningar. Delta inte i evenemang där flera människor samlas. Det gäller både inomhus eller utomhus. Undvik besök på biografer och teatrar och att delta i religiösa evenemang och firanden av högtider. Risken för att bli smittad ökar när du deltar och reser till och från sådana evenemang. Använd digitala alternativ.

•Du som arbetsgivare ska göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån när det går och uppmana till det. Undvik tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Underlätta för medarbetare att arbeta hemma.

Läs den fullständiga informationen här.

Källa: Helsingborgs stad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan