Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaMaktlistan

Marcus Ekdahl
Vem är mäktigast i Nordvästra Skåne - tipsa oss!

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Annons

För sjätte året i rad publicerar vi Maktlistan med de hundra personer som vi anser har haft störst inflytande i Nordvästra Skåne under året som gått. Publiceringen sker precis som tidigare i mellandagarna.

Just nu pågår ett febrilt arbete i den grupp av redaktionella medarbetare som har i uppdrag att ta fram årets lista. Vi stöter och blöter betydelsefulla händelser och beslut som påverkat nordvästskåningarna under året, tittar på tidigare års listor och vänder och vrider på frågan om makt och vilka som egentligen har störst påverkan på vardagen i vår region.

Politiker är ofta de första som dyker upp i diskussioner om makt. De är valda av oss alla för att ta hand om de stora besluten. Men makt är så klart mer än det. I näringslivet finns personer som beslutar om många nordvästskåningars arbete medan exempelvis opinionsbildare utövar en annan sorts makt.

Annons

Annons

Listan har också genom åren dominerats av just politiker, näringslivstoppar, höga tjänstemän, nöjesprofiler och idrottsförebilder. Exempelvis har Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, abonnerat på förstaplatsen de senaste åren.

Men det finns flera personer utan traditionell maktposition som tagit plats.

Bert Alfson ledde kampanjen för en folkomröstning om försäljningen av Öresundskraft, ett folkligt uppror som stoppade en mångmiljardaffär. Miljökämpen Tove Wallin satte ner foten efter att ha läst Helsingborgs klimat- och energiplan och skrev ett medborgarförslag om att utlysta klimatnödläge i Helsingborg.

Efter ett liv av trakasserier fick 43-åriga Linda Knutsson nog och tog tillbaka makten från mobbarna med sin modiga berättelse i HD. Hon skickade också ett tydligt budskap till alla andra som blivit trakasserade: var dig själv och låt ingen trycka ned dig. Hon hyllades för sitt mod på Kulijuli av Helsingborgs borgmästare.

Annons

För oss var alla tre givna namn förra året.

Det går att problematisera kring maktbegreppet i all oändlighet men för mig är Maktlistan i mångt och mycket en årskrönika. En berättelse om viktiga händelser och skeenden i vår del av Skåne och vi berättar den genom de människor som har haft makten att besluta och påverka dessa skeenden.

Annons

Det är värt att ha med sig när vi ska sammanfatta 2020. Ett år som inte liknar något annat och där vardagen förändrats i grunden för oss alla.

Maktlistan gör inga anspråk på att vara en objektiv sanning och vi som har ansvaret att pussla ihop berättelsen om 2020 är inte alltid överens. Det är inte sällan det blir livliga diskussioner.

Därför vill vi också få in dina synpunkter. Vem eller vilka tycker du ska vara med? Mejla mig eller redaktionen.

Vår förhoppning är att slutresultatet både ska synliggöra makten och skapa debatt.

Till toppen av sidan