Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Bjärredfallet är ett stort misslyckande och en skam.

Äldre som bor hemma i Bjärred skulle portas från vården för att sjukhusen inte skulle överbelastas, beslutade en läkare i våras. Arkivbild.Bild: JESSICA GOW / TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
En läkare i Bjärred bestämde i våras att omkring 180 äldre inte ska få vård på sjukhus. Beslutet fattades utan att vare sig träffa de äldre eller samråda med deras anhöriga, som denna tidning rapporterat.
Avslöjandet skrämmer.
Det påminner om de alarmistiska scenarion som inte minst målades upp på sociala medier under coronapandemins inledande skede i våras. Då varnades för att vården skulle tvingas välja bort gamla och multisjuka när sängplatserna började ta slut på sjukhusens akutavdelningar. Fast då avfärdades detta som fria fantasier – i Sverige har alla rätt till vård och ingen myndighet ska använda sin makt till att sortera bort medborgare.
Men Bjärredsfallet visar att det finns oförsvarliga sprickor i välfärdsbygget och, vad värre är, goda möjligheter för de ansvariga parterna att skylla det uppenbara maktmissbruket på varandra.
I påskas träffade tre sjuksköterskor från Lomma kommun en läkare för att gå igenom vilka som har hemsjukvård i Bjärred. Efter mötet hade 180 gamla fått infört i sin journal att de inte skulle få intensivvård, respiratorvård eller hjärt- och lungräddning vid sjukdom. Enligt reglerna ska bedömningar och beslut om behandlingsbegränsningar fattas i samråd med patienterna eller med deras anhöriga – bakgrunden kan vara att patienten inte anses klara av intensivvård eller själv tackar nej till livsuppehållande behandling.
Resultatet av mötet oroade de tre sjuksköterskorna. De skrev till kommunens särskilda medicinskt ansvariga sjuksköterska, som kopplade in kommunens socialchef.
”Det är olyckligt att vårdcentralen valde att göra denna typ av bedömningar utan patient och närståendes involvering”, konstaterar hon i ett uttalande till tidningen.
Trots larmet från sjuksköterskorna och trots att socialchefen blivit inkopplad informerades fortfarande inte de 180 berörda i Bjärred. Kommunen försäkrade sig heller inte om att vårdcentralen rättat till de felaktiga bedömningarna, eftersom detta ansågs vara den ansvariga läkarens uppgift.
En hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne som hört talas om bortsorteringen i Bjärred, fick lugnande – och felaktiga – besked om att allt stod rätt till.
Under tiden hade en anhörig till en drabbad Bjärredsbo anmält beslutet till patientnämnden, som dock aldrig fick återkoppling från läkaren som gjort utgallringen. Även om läkaren är ålagd i lag att svara saknar nämnden legala påtryckningsmedel för att kräva in en förklaring.
Först när såväl nämnden som en anhörig klagat hos Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, förklarade läkaren att det är sjuksköterskan som ska informera om beslutet. Ivo utredde heller inte anmälan från den anhörige, eftersom ingen drabbats av någon vårdskada.
Läkaren som fattade beslutet att undanta de 180 har hävdat att hon såg det som sitt uppdrag att hjälpa till att avlasta sjukhusen om det skulle bli en krissituation i samband med pandemin. Men Region Skånes tjänstemän menar att de aldrig skickat ut några sådana direktiv. Lomma kommun har heller inte, trots att man känt till vad som skett, anmält utsorteringen till Ivo. Socialchefen uppger till tidningen att kommunen inte har någon skyldighet att upplysa brukarna om att det i journalerna kan stå att de inte har rätt till sjukhusvård.
Berättelsen från Bjärred skildrar en Kafkalik vårdapparat, oförmögen att rätta till ett förödande misstag, en där anhörigas och anställdas klagomål och orosanmälningar läggs åt sidan, göms undan eller helt enkelt nonchaleras.
Coronapandemin har satt den svenska modellen med stor frihet för myndigheter och beslutsfattare under hård press. Delar av den har visat sig inte kunna bestå provet.
Det är ovärdigt. Det är en skam.
Gå till toppen