Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Munskydd och trängselförbud – skärpta restriktioner

Munskydd i kollektivtrafiken, stängda idrottshallar och förbud mot trängsel i butiker och köpcentrum. Alla som kan ska jobba hemifrån. Mellandagsrean ställs också in. Statsminister Stefan Löfvens besked om skärpta restriktioner är tuffa.

TT, Anders Johansson och David Helander

Text

Statsminister Stefan Löfven vid dagens pressträff om nya restriktioner.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

– Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Om inte det får planerad effekt kommer regeringen också planera för att stänga ner de verksamheterna, säger Stefan Löfven (S) vid en presskonferens.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att smittspridningen fortsätter på hög nivå.

– Det är särskilt viktigt att hålla ned smittspridningen under helgerna. Det finns några orosmoln. Det är till exempel för många som vistas på handelsplatser och köpcentra, säger han.

Handlare och fastighetsägare måste snarast sätta ett maxantal för hur många som får vistas där på en och samma gång. Trängsel får inte förekomma. Carlson uppmanar handlarna att upprätta kösystem utanför butikerna och att inte locka folk till butiker med mellandagsrea.

Annons

– Det riskerar att återigen dra många människor ut till varuhus och köpcentra, säger Carlson.

Annons

Maxantalet för sällskap på restauranger sänks från åtta till fyra personer och alkoholförsäljning förbjuds från klockan 20 från den 24 december, meddelar Löfven.

Regeringen riktar en stark uppmaning till arbetsgivarna att personer som inte måste vara på arbetsplatserna ska arbeta hemifrån.

– Alla som kan jobba hemma, ska jobba hemma, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Folkhälsomyndigheten kommer att rekommendera att munskydd ska användas i kollektivtrafik under vissa tidpunkter, då det är svårt att undvika trängsel, som i rusningstrafik.

– Munskydd kan enligt myndighetens och WHO:s uppfattning komma i fråga i miljöer där trängsel inte kan undvikas. Munskydd ska aldrig ses som en ersättning för eller ett alternativ till att hålla avstånd, säger Carlson.

De uppdaterade riktlinjerna om munskydd gäller från och med den 7 januari. Folkhälsomyndigheten ska återkomma med vilka munskydd som bör användas och vid vilka tider.

– Munskydd ska aldrig ses som ersättning eller alternativ till att hålla avstånd, säger Carlson.

All verksamhet som bedrivs av staten, kommuner och regioner som inte är nödvändiga bör stängas ner omedelbart och fram till och med den 24 januari 2021. Det gäller bland annat badhus, idrottshallar och museer.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelar att gymnasieskolorna ska fortsätta med distansundervisning till den 24 januari.

Annons

– Detta är inte ett förlängt jullov, säger hon.

Många barn håller på med idrotter som inte går att utöva utomhus, till exempel ishockey eller simning. Tidigare har barn födda 2005 eller senare undantagits från rekommendationer som rör idrott men inte längre.

Annons

– Det är bekymmersamt. Men det här har ändå bedömts som en viktig åtgärd för att minska rörelsen i samhället. Det är klart, det är ingen idealisk situation. Vi skulle gärna se att man ganska snabbt kan återgå till ett läge där man kan erbjuda mer möjligheter för barn- och ungdomsidrott, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

Fakta

De hårdare restriktionerna

1/ Maxantalet för sällskap på på restauranger är 4 personer från och med den 24 december. Alkoholförsäljning förbjuds från och med klockan 20 från och med den 24 december

2/ Ett maxantal personer som får vara på butiker, köpcentrum och gym ska införas. Ett konkret maxantal nämndes inte.

3/ FHM ska rekommendera munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider.

4/ Gymnasieskolor ska ha fjärr- eller distansundervising till och med 24 januari.

5/ All verksamhet som bedrivs av staten och kommuner som inte är nödvändig stängs ner omedelbart fram till den 24 januari. Det gäller bland annat badhus, idrottshallar och museer.

Annons

Annons

Till toppen av sidan