Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Förklara inte bort höga dödstal med att situationen i Sverige är så speciell

Varför vägrar regeringen och Folkhälsomyndigheten att inse verkligen och acceptera de utländska jämförelser som görs och som visar att den svenska strategin för att hantera covid-19 är misslyckad? Det skriver Magnus Grill. Bilden är från en pressträff med Folkhälsomyndigheten förra månaden.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Varför accepterar inte svenska myndigheter eller Sveriges regering internationella covid-jämförelser?
När OECD i en utredning har kommit fram till att Sverige är ett av de sämsta länderna att hantera corona-pandemin avfärdas denna utredning av statsepidemiologen med orden att OECD är ekonomer och förstår inte kontexten. När andra utländska jämförelser kommer fram till samma resultat avfärdas det med att förhållandena är så olika att jämförelser inte kan göras.
I en jämförelse nyligen mellan olika europeiska huvudstäder var Stockholm näst värst drabbat efter Madrid.
Financial Times skrev nyligen bland annat följande med anledning av den förvärrade smittsituationen i Sverige (sammanfattande översatt): ”Statsepidemiologen Anders Tegnell har hela tiden upprepat att Sverige inte skulle drabbas så hårt av en andra våg, trots det rapporteras åter nu mycket höga dödstal jämfört med grannlandet Norge.”
Varför vägrar regeringen och Folkhälsomyndigheten att inse verkligen och acceptera de utländska jämförelser som görs och som visar att den svenska strategin för att hantera covid-19 är misslyckad, och ta intryck från åtgärder i andra länder för att förbättra läget i Sverige. Tjurskalligt står man fast vid sin ursprungliga svenska strategin med få samhällsingrepp och vägrar att lyssna på utländska experter eller WHO.
Den negativa inställningen till användning av munskydd är ett bra exempel på detta. Man har inte förmått förklara att munskydd kan skydda mot att bäraren smittar andra. Asiatiska länder som Sydkorea och Taiwan har hanterat pandemin bra utgående bland annat från vanan i dessa länder att bära munskydd när man har någon infektion i avsikt att inte smitta någon annan.
Regeringen måste tåla utländska jämförelser och inte förklara bort dem med att situationen i Sverige är så speciell. Regeringen kan inte heller skylla allt negativt med höga dödstal på regioner, kommuner eller andra organisationer.
Regeringen har varit en betraktare av pandemins verkningar och tyckt att denna kris för alla i Sverige kan hanteras med olika åtgärder i regioner eller i kommuner utan att inse att det måste var en nationell handlingsplan för att minimera pandemins verkningar. Regeringen har det övergripande ansvaret för alla statliga myndigheter inklusive Folkhälsomyndigheten.
Regeringen kan inte gömma sig eller skylla på alla andra utan måste ta ansvar. Just oviljan att ta ansvar är en svensk inställning. Man vidhåller ofta inställningen att allt måste förhandlas med alla parter och under tiden kanske allt löser sig ändå.
Det är dags för regeringen att inse att det är den som har ansvaret för hanteringen av en kris i landet. Regeringen måste nu kliva fram och ta det ansvar som det svenska folket har ålagt den.
Magnus Grill
Råå
Gå till toppen