Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ge regeringen bättre redskap mot corona.

Stefan Löfven presenterar nya restriktioner.Bild: Jessica Gow/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Land efter land har stängt sina gränser för resenärer från Storbritannien. På måndagen sällade sig även Sverige till skaran. Ingen vill förstås få in den nya, mer smittsamma variant av coronavirus som fått stor spridning bland britterna.
Men är det en tillräcklig åtgärd?
Frågan blev högaktuell innan beslutet om Storbritannien ens hunnit fattas formellt. Och på givna grunder: viss spridning av det muterade viruset har konstaterats även i Danmark. Det fick bland andra regionstyrelsens ordförande i Skåne, Carl Johan Sonesson (M), att kräva stängd gräns även mot Danmark.
"Vi har redan 500 patienter som vårdas på skånska sjukhus med covid-19. Vi måste göra allt för att minska belastningen på sjukvården", påpekade han för tidningen.
Glädjande nog drog regeringen så småningom samma slutsats. Vid en pressträff på måndagseftermiddagen förklarades att Sverige stänger gränsen även mot Danmark.
Men de brådskande ärendena fortsätter att hopa sig för statsminister Stefan Löfven (S). I fredags presenterade han ytterligare en rad nationella restriktioner för att bromsa pandemin. Bland annat uppmanades regioner och kommuner att stänga verksamheter som badhus, bibliotek och museer fram till den 24 januari. Folkhälsomyndigheten betonade i sin tur att trängsel i butiker inte får förekomma och ombad handeln att ställa in mellandagsrean.
Men vissa kommuner markerade snabbt att de själva bestämmer över sina verksamheter och branschorganisationen Svensk Handel betonade att det saknas formella hinder för butiker att hålla rean som vanligt.
Så tydliggjordes behovet av undantagslagstiftning, vilket Sverige saknar just nu.
I våras beslutades om tillfälliga undantagsparagrafer i smittskyddslagen som gav regeringen större befogenhet. De möjliggjorde bland annat stängning av köpcentrum och flygplatser samt stopp för allmänna sammankomster, men löpte ut i somras eftersom de inte förnyades. Regeringen började istället skissa på en särskild pandemilag. Den var ursprungligen tänkt att träda i kraft till sommaren 2021, men efter höstens stora smittspridning sattes 15 mars som nytt mål. Och enligt socialminister Lena Hallengren (S) kan det nu bli ännu tidigare. En fråga har gått ut till samtliga riksdagspartier om att fatta beslut redan under juluppehållet, rapporterar Ekot.
Men hur klokt det är att skynda på med pandemilagen bör diskuteras.
På måndagen stod det klart att Justitieombudsmannen, JO, avstyrker regeringens förslag i dess nuvarande form. Ett remissvar pekar på flera anmärkningsvärda brister. Det handlar om allt ifrån riksdagens ställning gentemot regeringen till rena rättssäkerhetsgarantier.
Kanske är det läge att pröva moderatledaren Ulf Kristerssons nya förslag. Han föreslår i en TT-intervju att riksdagen omgående kallas in för att besluta om en förlängning av krislagstiftningen från i våras. Så skulle regeringen kunna fatta skarpa beslut redan i mellandagarna och över nyår, menar Kristersson.
Alternativen måste nu synas snabbt och samvetsgrant för att snarast leda till någon form av riksdagsbeslut. För ingen kan längre blunda för att regeringen behöver större möjligheter att agera mot smittspridningen.
Gå till toppen