Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ola Tedin: Norge kan inte offra Arktis.

Statsminister Erna Solberg vill vara med i Parisavtaalet men ändå borra efter olja i Arktis.Bild: Berit Roald
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Norge kan fortsätta att utvinna olja i det känsliga Arktis. Det stod klart under tisdagen sedan landets högsta domstol avvisat en stämning från ett par miljöorganisationer.
"Högsta domstolen kan inte se att några procedurfel har begåtts. Beslutet om att öppna Barents hav i sydöst är därför inte ogiltigt", sade domaren Borgar Høgetveit Berg vid Högsta domstolen i Oslo, enligt TT. Han fick stöd av ytterligare elva domare, emedan fyra var emot.
Den juridiska processen inleddes 2016, när norska myndigheter öppnade upp för utvinning av olja och gas i det känsliga, tidigare oexploaterade Arktis. Miljöorganisationerna Greenpeace och Natur og Ungdom stämde då norska staten för beslutet, men har alltså fått nej i alla tre rättsinstanser.
Juridiken må nu ha sagt sitt. Men samma år som stämningen lämnades in skrev norska staten på Parisavtalet om ytterligare begränsningar av världens koldioxidutsläpp, vilket kan tyckas motsägelsefullt. Men med tanke på att hela Norges välfärdsbygge vilar på inkomster från oljan, är det inte svårt att inse att Norges politiker ogärna vill avstå från oljeinkomsterna.
Men landets oljefond, värd cirka 10 000 miljarder norska kronor, är trots allt skapad som ekonomisk försäkring för den dag oljepengarna sinar. Det kan de faktiskt också göra fortare än man kan tro. För omställningen till mer hållbara energislag gör att oljan inte är den kassaskåpssäkra investering den en gång var.
Det norska dilemmat ställer frågan om klimatförändringarnas pris på sin spets. Visserligen kan såväl juridiken som politiken besluta att Norge både kan ha och äta kakan – fortsätta att utvinna olja på de känsliga nordliga breddgraderna och samtidigt vara med i Parisavtalet.
Priset kan bli ett förstört Arktis. Det är definitivt för högt.
Gå till toppen