Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Om där och då varit här och nu så kunde julevangeliet sett ut så här

Läs gärna originaltexten i Nya Testamentet, Lukas evangelium kapitel 2 samt Matteus evangelium kapitel 2. Det föreslår Lennarth Nilsson som skrivet en egen version med utgångspunkt från dagens värld.Bild: Veronica Karlström
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vid den tiden under Covid19-pandemin utfärdade Europeiska Unionen en förordning om att alla invånare i de 27 medlemsländerna skulle vaccineras. Ursula von der Leyen var ordförande i Europeiska kommissionen, Stefan Löfven var statsminister i Sverige och Anders Tegnell var statsepidemiolog.
Alla for då var och en till sin region där man var född. Josef Davidsson, som var hemmahörande på Råå och en kortare tid vistats i Värmland, skulle ta sig till en vårdcentral i Helsingborg för att bli vaccinerad. För att undvika trängsel och smitta for han med bil tillsammans med sin sambo Maria, som väntade barn. Den långa bilresan blev tidsmässigt ännu längre då de hamnade i en veckas karantän vid gränsen mellan Småland och Skåne.
När de fortsatte sin resa och passerade Stidsvig började födslovärkarna och de vek snabbt av mot Klippan. Vårdcentralen hade hunnit stänga för dagen och de hänvisades till Halmstad lasarett eftersom alla förlossningssalar i Helsingborg under hösten omvandlats till IVA-avdelningar för covid-19-patienter. På måfå slog Josef in ”Himmelsvägen” på sin GPS och hamnade på en parkeringsplats öster om Gravkapellet. Då tiden var inne tvingades Maria föda sin förstfödde son i bilens baksäte, lindade honom i några gamla Helsingborgs Dagblad och lade honom i en övergiven kundvagn. Några hundägare som var tidigt ute denna morgon upptäckte förvånat vad som hänt och kom strax tillbaka med varmt kaffe och smörgåsar samt försåg barnet och modern med varma filtar.
Samtidigt som detta hände befann sig en grupp om åtta tidningsbärare vid sin lastbrygga för att hämta tidningarna som skulle distribueras denna tidiga morgon. Plötsligt stod en ängel framför dem och ett himmelskt ljus bländade dem. De blev mycket rädda. Men ängeln sa: ”Var inte rädda! Ni ska nu få höra den bästa nyheten ni någonsin fått ta emot för att bära ut. I denna natt har Frälsaren fötts åt er, honom som alla har längtat efter som är en gåva till alla människor. Och för att ni skall veta att jag talar sanning så skynda er att köra iväg till Himmelsvägen i Klippan, där skall ni finna ett nyfött barn som ligger nedbäddat i en kundvagn.” Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk kör som med avstånd och vita munskydd leende sjöng: ”Ära vare Gud i Höjden och Fred på jorden, till alla människor ett fridfullt sinnelag”.
När änglarna hade försvunnit tog det en stund för tidningsbuden att hämta sig. Några trodde att de hade sett i syne, men nyfiket skyndade de sig att köra iväg till Klippan där de mycket riktigt fann det nyfödda gossebarnet som det var sagt. De slog av motorerna för att inte den lille skulle andas in avgaser, de förvånade sig själva genom att andaktsfullt knäböja med distans på den svarta asfalten och viskande berätta för föräldrarna vad de hade sett och hört. Maria gömde och begrundade detta i sitt hjärta.
Tidningsbuden frågade försiktigt om de fick plocka fram sina smartphones och ta några bilder som de sedan kunde lägga ut på internet. Med en gång började deras Facebook-status och Instagramkonton fyllas med ”likes” och glada tillrop när människor över hela världen bland nattens nyheter upptäckte bilderna av ett barn med en sällsam utstrålning. Alla kände sig djupt berörda och en överjordisk frid fyllde deras sinnen.
Några veckor senare uppstod ett tumult i tullen i Helsingborg. Tre män med arabiskt utseende som påstod sig vara magiker hade försökt att föra in guld och dyrbara parfymer utan att vilja betala tull. De sa att de hade följt en osedvanligt stor stjärna och att det var gåvor till en nyfödd kung. Gränspolisen var där och beslagtog gåvorna samt satte dem i karantän i arresten eftersom man förutom smittorisken trodde att ”stjärna” och ”kung” var kodord i en eventuellt kommande terroristattack. Efter några veckor blev de dock släppta på grund av bristande bevis och ombads att omedelbart återvända till varifrån de kom.
Maria och Josef blev samtidigt föremål för granskning men fick efter vaccineringen återvända till Värmland och de bosatte sig i Säffle. Pojken växte upp och förvånade alla runt omkring sig med sin vishet och klokskap och Guds nåd vilade över honom.
Läs gärna originaltexten i Nya Testamentet, Lukas evangelium kapitel 2 samt Matteus evangelium kapitel 2.
Lennarth Nilsson
Klippan
Gå till toppen