Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: När bara syster måste vara vaken.

Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Ingen långdans, inte stort julbord, ingen släktträff. Och kanske inte ens någon tomte.
Julafton blev annorlunda i år.
Lite ensammare, lite mörkare, lite tristare. Och så ingen mellandagsrea, heller.
Men de allra flesta kunde åtminstone ta en paus i vardagen. Sitta ner bland ljusen och grandoften, känna friden sänka sig. Njuta av att det ändå blev jul också detta underliga år.
Men på sjukhusen försätter slitet. Sjuksystrar som redan var trötta och slitna efter alldeles för mycket övertid har tvingats hitta nya krafter och ta itu med ännu fler tunga och långa arbetspass under jul. För smittsiffrorna fortsätter stiga och antalet covidpatienter som kräver intensivvård i Skåne förskräcker. Kapaciteten slår i taket, platser tar slut.
Men viruset visar ingen nåd och de anställda i vården får ta smällen.
Det är deras julefrid som offrades när andra trängdes i köpcentra före jul, trots uttryckliga förmaningar att stanna hemma. Det är deras julfirande som torkade in för att andra inte kunde låta bli att fira lite grann med vänner inför helgerna. Det är läkarna, undersköterskorna, vårdbiträdena och sjuksystrarna som fått sätta julen på vänt detta år – då de redan jobbat alldeles för mycket.
Nästan hälften av Sveriges regioner räknar med att inte ha tillräckligt med personal över jul och nyår. Ledigheter har dragits in.
Den där friden och avkopplingen som trött personal så väl hade behövt.
Julfriden har lagt sig över taken. Men vården tvingas vara vaken.
Gå till toppen