Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ola Tedin: Kastrup ligger långt från Stockholm.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Sveriges tondöva regering gör sitt till för att resa ytterligare hinder för Öresundsregionen när Sydsveriges flygplats Kastrup plötsligt hamnat bakom gränsbommar och stängsel.
När Sverige kort före julhelgen av smittskyddsskäl stängde gränsen för inresande från Danmark räckte timslånga köer av fordon hela vägen över Öresundsbron. På Hyllie station utspelades sig hjärtskärande scener när icke-svenskar avvisades vid gränsen. På plats kunde tidningen under onsdagskvällen rapportera om familjer som splittrades när icke-svenska äkta hälfter avvisades. Anledningen? De hade tagit vägen från Tyskland eller Schweiz via Kastrup i stället för via Arlanda på väg hem till Sydsverige.
Att Stockholm fortfarande är normen blev därför åter en gång plågsamt tydligt och tondövt. Trots att storflygplatsen Kastrup sedan decennier är södra Sveriges flygplats. Sedan broförbindelsen öppnades för tjugo år sedan börjar resan ut i världen här för människor bosatta långt norr om Skånegränsen.
Tyvärr är Stockholm fortfarande på så pass stort mentalt avstånd från södra Sverige för att detta ännu inte har lyckats sjunka in. Gång på gång skiljs Kastrup från Skåne.
Tjugo år efter Öresundsbrons öppnande åker gränsbommarna fortfarande ner förvånansvärt lätt.
Gå till toppen